Kyllä se siellä on. Tässä vielä tuo Laatikaisen vastaus Rinteelle kokonaisuudessaan
Sami Rinne Googlaava löytää mitä haluaa.
Niin, taitaa tosiaan olla niin että monilla on kyllä voimakkaita mielipiteitä mutta vähän faktaa kaikkien rypsiöljypelkojen tueksi. Jos tämän asian kertoo sitten ääneen suorin sanoin niin siitä sitten loukkaannutaan. On se kumma että minua ja muita tieteen puolustajia saa joka käänteessä arvostella ihan miten haluaa ja kyseenalaistaa armotta, mutta jos ei silkkihansikkain kohdella toisinpäin niin heti älähdetään ja pahoitetaan mieli.
Typistät kysymyksen pelkkiin transrasvoihin. Tämä on ihan tyypillistä, ja tuttua minulle viimeisen vuosikymmenen aikana.” Kahvissa on akryyliamidia sitä ei voi juoda aiheuttaa syöpää, pellavan siemenessä on kadmiumia sitä ei voi syödä, jogurtissa on asetaldehydiä sitä ei voi syödä,” .... jatka loputtomiin. Näitä kaikkia yritetään, myrkky X ruuassa Y-älä siis koskaan syö. Silti se mikä ratkaisee on todelliset terveysvaikutukset tutkimuksissa rypsiöljyllä, kahvilla tai jogurteilla eikä mikään teoreettinen haitta eli siis jonkin aineen löytyminen minimaalisesti määrin jostain ruuasta. Olen kirjoittanut asiasta pitkät pätkät kirjassa ”Pötyä pöytään. Älä usko kaikkea mitä ravinnosta sanotaan”. Veikkaan, että ehkä kirja ei sinua kiinnosta mutta ehkäpä jotakin keskustelun sivusta seuraajaa.
Trans-rasvapitoisuus on rypsiöljyssä 0-0,7%. Voin 2%. Uusissa 2000-luvun tutkimuksissa transpitoisuus rypsiöljyssä jopa 0.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4609978/Rypsärin transit Finelissä 0%, USDA:n nutrient database 0,375 %.
Itse uskon, että totuus rypsin transpitoisuudesta on tällä hetkellä 0,2-0,7%. Jos joku haluaa tietää varmasti, niin sen kun vaan tutkituttaa suomalaiset rypsärit akkredioidussa labrassa. Maksaa muutaman satasen. Ehkä kannattaisi, saataisiin vastaus tähänkin asiaan?
Ja ennen kuin kukaan kerkeää selittää että voin trans on terveellistä, niin ei ole. Se on myytti myös, joka on hyvin tutkittu, jo todistettu vääräksi. Tässä suorassa vertailussa teollinen trans-rasva (iTFA) ja lehmän luontainen (rTFA tai VA vaccenic acid) yhtä pahoja, kovan tutkijaryhmän tulos.
https://academic.oup.com/ajcn/article/1 ... 39/4555185Ja lopuksi, joka tapauksessa rypsiöljyn syöttäminen ja vertailut muihin rasvoihin kuten voihin tai oliiviöljyyn osoittaa, että rypsiöljy on kokonaisuudessaan terveysvaikutuksiltaan ainakin yhtä hyvä kuin oliiviöljy ( joka sekin on siis tosi hyvä, molempi parempi). Näitä tutkimuksia voit hakea helposti itsekin tietokannoista.