Sokeriteollisuuden sponsoroima tutkija Jim Mann (jonka jokainen Ralf Sundberginsa lukenut tuntee hyvin - Mann on mm. tutkinut, että sokeri sopii laihduttajalle ja diabeetikko voi hyvin syömällä sokeria) väittää, ettei hiilareita rajoittavalla ruokavaliolla muka voi saada riittävästi kuituja. Todellisuudessa moni ketoilija saa liukoisia kuituja vt-syöjää enemmän korvatessaan perunan, pastan ja riisin vihanneksilla.
Muuten laadukkaan The Guardianin virallisterveellisen biasin omaava terveystoimittaja Sarah Bosley teki ison jutun Mannin tutkimuksesta ja tämän väitteistä.
Blow to low carb diet as landmark study finds high fibre cuts heart disease risk Uutispalvelu Duodecim varmasti huolehtii tämän tutkimuksen ja Mannin tulkintojen esittelemisestä meille. Ralf Sundberg puolestaan esitteli Mannin:
Ralf Sundberg: Tror du på Mephisteles?Lainaa:
Låt oss ta fallet Jim Mann. Efter sitt första vetenskapliga arbete på uppdrag åt sockerindustrin i Sydafrika, som visade att det är lättare att gå ned i vikt om man undviker socker, befann han sig som genom ett trollslag vid Oxford-universitet. Han förväntades där göra några studier som visar att diabetiker utan problem kan äta mer kolhydrater och, ja varför inte socker? Studierna riggades genom att lära de nyblivna diabetikerna att glass och sötad konserverad frukt hörde till en traditionell lågkolhydratdiet, medan de som skulle lära sig den nya högkolhydratkosten fick låta bli sockret, det som är den enskilt starkaste faktorn för att framkalla sjukdomen hos de som har anlag. Inte förvånande togs studierna in i de finaste tidskrifterna, trots tydliga brister i metodik och felaktigt dragna slutsatser. Mefistofeles var nämligen i görningen lite varstans. Så gick karriären vidare till uppdrag som FN- och WHO-expert. För att inte tala om posten som ordförande i den expertgrupp som bestämmer riktlinjerna för kostråd till diabetiker i Europa med uppdraget att tona ner hälsofaran med socker.
Tuossa Sundbergin mainitsemassa vuoden 2004 eurooppalaiset dibeetikon ruokavaliosutukset laatineessa EASD:n työryhmässä oli mukana muuan Uusitupakin, jota Jari on luonnehtinut "
teollisuuden sponsoroimaksi professoriksi".
Kyseistä työryhmää saamme kiittää Ralf Sundbergin kirjan Foskningsfusket! syntymisestä. Sundberg nimittäin kiinnostui tutkimusvedätyksistä lukiessaan kesällä 2007 juuri tuota tutkimusraporttia. Kiinnostus johti vuosien tutkimustyöhön, jonka tuloksena oli Forskningsfusket! -kirja.
Tutkimusraportti on: Diabetes and Nutrition Study Group (DNSG) of the European Association for the Study of Diabetes (EASD): Evidence-based nutritional approaches to the treatment and prevention of diabetes mellitus. Nutr.Met Cardiocasc Dis. dec 2004, ss.373-94.
Tähän tutkimusraporttiin siis perustuivat eurooppalaiset ruokavalio-ohjeet diabeetikoille. Niissä diabeetikoille suositeltiin ruokaa, joka nostaa nopeasti verensokeria.
Sundbergin mukaan oli suhteellisen helppoa todeta, että tieteellisiä perusteluja näiden suositusten takaa oli vaikea löytää. Dokumentin muutaman kerran luettuaan hän päätyi käsitykseen, että suositusten lähtökohtana olivat monikansallisten elintarvikeyhtiöiden toivomukset ja että asiantuntijaryhmä oli valikoinut sopivia lähdeviittauksia näitä tukemaan.
Tutkimuksessa oli yli 300 viitettä, mikä tietysti näytti vakuuttavalta, mutta Sundbergin tekemät pistokokeet osoittivat, että monet viitteet eivät tukeneet kirjoittajien johtopäätöksiä. Tämä vaivasi häntä suunnattomasti.
-En olisi ikinä voinut kuvitella, että salassa pidetyt kaupalliset intressit voisivat ohjata lääkäreiden työtä näin suuressa määrin, Sundberg kirjoittaa.
Kun hän kävi PubMedissa läpi kirjoittajaryhmän vetäjän, Jim Mannin tuotantoa, hän sai vaikutelman, että Mannin koko uran oli rahoittanut sokeriteollisuus. Koska sokeri aiheuttaa lihomista ja lisää diabeteksen riskiä, Sundbergista oli outoa, että Euroopan diabeetikoiden ruokavalio-ohjeiden kirjoittamista johti tälläinen mies.
Hän ihmetteli kuinka sellainen dokumentti, jonka viitteet eivät tukeneet johtopäätöksiä, oli voitu julkaista. Ja teki uusia löytöjä.
Kirjoittajaryhmään kuulunut professori Bengt Vessby oli jättänyt mainitsematta joukon oman tutkijaryhmänsä tukimuksia, jotka osoittivat, että tyydytetty maitorasva alentaa sydäninfarktin riskiä, vähentää keskivartalolihavuutta ja parantaa veren lipidiarvoja. Nämä tutkimusraportit oli kaiken lisäksi julkaistu tieteellisesä julkaisussa, jonka päätoimittajana toimi yksi kirjoittajaryhmän jäsenistä, professori Gabrielle Riccardi Napolista.
Kaikki viittasi siihen, ettei artikkeli ollut käynyt läpi normaalia tieteellistä arviointimenettelyä. Sitä vastoin koko kirjoittajaryhmä oli jättänyt ilmoittamatta sidonnaisuutensa, mikä oli merkillistä, sillä EU:n periaatteiden mukaan ne olisi pitänyt ilmoittaa. Esimerkiksi Vessby jätti kertomatta, että hänen professuurinsa rahoittavat sokeri- ja margariiniteollisuus.
Kun Sundberg tutki Gabriele Riccardin tuotantoa, kävi ilmi että hän, kuten moni muukin kirjoittajaryhmän jäsen, oli saanut toimeksiantoja suurten elintarvikeyhtiöiden lobbausjärjestöltä ILSI:ltä, joka muistetaan mm. tupakkateollisuuden puolesta teetetyistä tutkimuksista, jotka vähättelivät tupakoinnin haitallisuutta. Samoin siitä, että se vuonna 2002, kyseenalaisti WHO:n suosituksen alentaa sokerin kulutus alle kymmeneen prosenttiin päivittäisestä kalorimäärästä. (ILSIin kuuluvat mm. Coca-Cola, Danisco Sweeteners, Friesland Foods, GlaxoSmithKline, Danone, Heinz, Kellogg Company, Kraft Foods, Masterfoods, McDonalds, Monsanto, Nestle, Pepsi, Raisio, Red Bull ja Unilever.)
Tässä vaiheessa Sundberg alkoi ensimmäistä kertaa epäillä, että huomattava osa nykyaikaista lääketiedettä lepää hyvin kyseenalaisella pohjalla. Hän soitti professori Lars Werkölle ja kertoi mitä poikkeamia hyväksyttävästä tieteellisestä käytännöstä oli havainnut diabeetikkojen ruokavalio-ohjeiden sekä kolesteroli- ja rasvakysymyksen tiimoilta.
Werkö kuunteli ja sanoi: "Sinun täytyy kirjoittaa tästä."
Tässä vähän taustaa sillekin, että Uusitupa ehdotti lääkärinoikeuksien riistämistä Antti Heikkilältä ja näyttäisi antaneen virikkeen potkujen järjestämiselle Eirasta:
viewtopic.php?p=2249558#p2249558Vhh-ruokavalion täytyy olla Uustuvalle hankala asia. Niin jyrkästi hän on
karppausta vastustanut. Ja nyt tuo EASD on yhdessä Amerikan Diabetesliiton ADA:N kanssa julkistanut
kannanoton, joka näyttää vhh-ruokavaliolle vihreää valoa. Niiden mielestä vhh-ruokavalio on hyväksyttävä, tutkitusti monia etuja tarjoava ruokavalio aikuisille tyypin 2 diabeetikoille joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Sekä Amerikan diabetesliitto että Euroopan diabetestutkijoiden järjestö ovat siis tänä päivänä sitä mieltä, että Uusitupa on väärässä.