ei asia ole niin yksinkertainen että proteiinia vain lisätään tai vähennetään. (moni voi syödä jo nyt liikaa tai liian vähän)
niin ja mikä on se lähtötaso mistä lisätään tai vähennetään? se pitää ensin määritellä.
Lainaa:
Aikuiset:
FAO, UNU. WHO: EAR 0.6 g /kg päivässä. RDA 0.75 g /kg päivässä
FAO, WHO ja UNU suosittelevat RDA-arvoksi 0.75 g hyvän laatuista proteiinia painokiloa kohden päivässä
HUOMAA korkeammat suositukset Amerikassa: USA: EAR 0.65 g /kg päivässä. RDA 0.83 g /kg päivässä.Vuonna 2002 US proteiinisuositukset terveille aikuisille ( niin miehille kuin naisillekin) pohjautuivat typpitasapainotutkimuksiin ja asettivat EAR -arvoksi 0.65 g painokiloa kohden päivässä ja RDA-arvoksi 0.83 g painokiloa kohden hyvänlaatuista proteiinia ( good quality) päivässä.
NNR 2004 SUOSITUS On suositeltavaa sellainen proteiinin saanti, joka vastaa muittenkin aikuisten proteiinin saantia, (10-20 E%), koska tämä määrä energiaosuutena vaikuttaa tarpeeksi runsaalta myös ikääntyneillä.
PROTEIINIA 1 g PAINOKILOA KOHDEN PÄIVÄSSÄ.
Proteiinisuositukset lyhyesti:
Nutrition_ FDA, UNU, FAO, WHO, EAR, RDA, FNB ja NNR2004 (pohjoismaisten ravintosuosituksen 2004), Protein recommendations Proteiinisuositukset suomeksi.
0,6...1,0 g normaalipainoisen painokiloa kohden. (läskille ei lasketa lisä proteiinin tarvetta).
Lainaa:
Proteiini (Protein). Proteiinin saantisuositus perustuu henkilön painoon. Se on tarpeeksi korkea täyttämään useimpien tarpeen. Keskimääräinen proteiinin tarve ihmisellä on 0.6 grammaa jokaista painokiloa kohden. Saantisuositusten suositus 0.8 grammaa painokiloa kohden, mikä täyttää tarpeen 97,5%:lla väestöstä.
alemmallakin määrällä tulee hyvin toimeen...kun ja jos BV arvo on isompi kuin 70... (kuten kananmunalla se on 100)
tämä asia on niin moneen asiaan kytköksissä, että ei ooo tottakaan.
mitä enempi asiaan perehtyy, sen enempi yksilö ja hyvinvointi eroja löytyy.
jo pelkkä hh ja rasva määrien vaihtelu sekoittaa pakkaa niin että tulee monta variaatiota ja silti on hyvä.
niin tai huono juttu.
tähän liittyy mm, ikä, pituus, kehonpaino, sukupuoli, raskaus, lihasmassa, aktiviteetti, liikunta/työ, lihottaako vai laihduttaako, vuodepotilas, allergiat ja ym. kaiken maaliman sairaudet, puutostilat ja sisäelinten kunto (maksa, munuainen, haima).
niin lisätäänkö vai vähennetäänkö, ei todellakaan olekkaan enää niin yksinkertaista vastausta, jos ja kun ed. mainitut kaikki kohdat otetaan huomioon.
voidaankin päästä todella erilaisiin proteiini määriin grammoissa ja silti on hyvä.
myös proteiinin lähteellä/laatu (BV arvo)(siis mistä ruuasta proteiini otetaan) on suuri vaikutus gramma määriin ja terveyteen.
silti liika proteiini näyttää tekevän huonoa, niinkuin niin moni muukin asia tekee huonoa, kun sitä käyttää liikaa ilman sen tarvetta.
mutta jos söisikin kaikkea, joka tapauksessa vilja, sokeri, kasvisöljyt ja jalostetut tuotteet tekee paljon pahempaa jälkeä kuin yksi liha pala joka ei tee mitään pahaa, edellä mainituihin verrattuna.
_________________
Mukana ollut 19 vuotta.Minun ennen ja jälkeen kuvat.HH on aika vähissä, keltuaista, lihaa, kalaa. Olen öljytön ja en syö viljaa, pähkinöitä, hedelmiä ja vihanneksia. C:tä otan vielä purkista.