The Telegraph: My three-day fast: what happened when I tried Silicon Valley's latest health craze Jutun olennaisin anti on piilaaksomainen tiivistys 16:8 -pätkäpaastoilun hyödystä:
Lainaa:
Rajaamalla syömisikkunan vaikkapa 8 tuntiin voimme palautta insuliininerityksen lähemmäs tehdasasetuksia.
Juttu painottuu pitempiaikaiseen paastoiluun.
Lainaa:
36 hours is long enough for your body to start ketosis, which is the mode in which it uses fat for fuel instead of glycogen; 48 hours is long enough to stimulate autophagy, the cell-cleaning process that has been linked to longer life but is slowed by eating; and if you fast a little bit longer than that you'll still enjoy both of those benefits while also experiencing a sustained surge of muscle-maintaining growth hormone.
Ketoosin saavuttaminen ei kuitenkaan edellytä 36 tunnin eikä autofagiaprosessin buustaaminen 48 tunnin paastoa. Ketoosiin pääsee hiilareita rajoittamalla ja autofagiaa käynnistelee pätkempikin paastoilu.