Kuitu ei välttämättä auta diabeteksen hoidossa:
Lainaa:
Kuidun diabeteshyödyt osin riippuvaisia geeneistä
julkaistu 02.01.2013/Uutispalvelu Duodecim
Runsaasti kuituja ravinnostaan saavat välttyvät muita helpommin aikuistyypin diabetekselta, mutta kaikki eivät tätä hyötyä saa geeniensä takia.
Tieto perustuu tutkimukseen, jossa ravintokuitujen ja diabeteksen yhteyttä selvitettiin 3 200 naisen ja 2 300 miehen avulla.
Seurannan aikana aikuistyypin diabetes ja siihen johtava glukoosiaineenvaihdunnan heikkeneminen olivat harvinaisempia runsaasti kuitua ruoastaan saavilla, mikä on havaittu aiemmissakin tutkimuksissa. Tämä havaittiin etenkin miehillä, mutta jossain määrin myös naisilla.
Tulokset kuitenkin muuttuivat, kun tutkijat ottivat huomioon diabetekseen liitetyn TCF7L2-geenin ja sen eri ilmenemismuodot. Tällöin kuituun liitetty suojavaikutus havaittiin vain miehillä, jotka eivät kantaneet diabetekselle altistavia geenimuotoja. Osallistujat olivat 35–56-vuotiaita, ja heitä seurattiin 8–10 vuoden ajan.
American Journal of Clinical Nutrition -lehden julkaisemat havainnot viittaavat siihen, että osa ruokavalion terveyshyödyistä voi jäädä saamatta henkilöille, joiden perimä altistaa esimerkiksi diabetekselle. On silti todennäköistä, että hekin hyötyvät liikunnasta ja muista elintavoista, jotka pienentävät monien sairauksien riskiä. Ravintokuitujen hyödyt eivät myöskään rajoitu diabetekseen, vaan kuitupitoinen ruokavalio on liitetty myös pienempään sydän- ja verisuonitautien vaaraan ja muun muassa suolistosyöpäriskin pienenemiseen.
Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2012;10.3945/ajcn.112.045583)
http://ajcn.nutrition.org/content/early ... 3.abstractTämä geeniryhmä voi olla kuitenkin melko pieni joukko. Tutkimuksissa tosiaan näyttää siltä, että miehet hyötyvät kokojyvistä hieman naisia enemmän.
Whole-grain intake and the risk of type 2 diabetes: a prospective study in men.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12197996Lainaa:
CONCLUSIONS:
In men, a diet high in whole grains is associated with a reduced risk of type 2 diabetes in men that may be mediated by cereal fiber. Efforts should be made to replace refined-grain with whole-grain foods.
Lisäksi tässä todettiin ettei raffinoiduilla hiilareila ole suurta yhteyttä diabetekseen:
Lainaa:
Intake of refined grains was not significantly associated with risk of type 2 diabetes.
Whole-grain and fiber intake and the incidence of type 2 diabetes.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12600852Lainaa:
CONCLUSIONS:
An inverse association between whole-grain intake and the risk of type 2 diabetes was found. The similar result for cereal fiber intake suggests that the whole-grain association is due to cereal fiber or another factor related to cereal fiber intake.
Jos ei ihan tiukalla vhh:lla ole ja vatsa kestä viljoja, en näe pahana syödä jotain täysjyväkaurapuuroa silloin tällöin.