Ylen uutisen kommentoijat ovat paremmin kartalla kuin Duodecimin täysjyväpropagandaksi väännetyn tutkimusuutisen kirjoittaja. Otan huvikseni tänne talteen.
https://yle.fi/uutiset/3-10589576?fbcli ... -ZE4hLX9i4Weicco-Cetä 10.01.2019 - 10:10
Lainaa:
Joo D2 potilaalle kannatta syöttää kuitulevyä se moneen asiaan toimiva ratkaisu. Suunnittelin ja rakensin hyörysuluttoman ekotalon, siinä käytin paljon kuitulevyä.....
Mitä on kasviskuitu, selluloosaa eli samaa ainetta kun paperi. Kasviskuitu sisältää tärkkelystä hieman erilaisia määriä riippuem siitä minkä kasviksen kuidusta on kysymys. Tämä kuidun syöttämien on hyvin linjassa THL:n ohjeistuksissa 2 tyypin diabetespotilaan ruokinnassa. Ennen insuliinin keksimistä sokeritautisille ei syötetty sokeria missään muodossa, nyt sokeri on osa D2 hoitoa.
anonyymi367866 10.01.2019 - 11:14
Lainaa:
Diabeetikoilla on yleensä verensokerimittari ja voi ihan itse katsoa mikä niitä sokereita nostaa. Ruisleipä taitaa nostaa enemmän kuin puhdas sokeri. Glykeeminen indeksi taulukko kertoo mittarittomillekkin asiaa. Voihan olla että jos ruisleipään lisätään kuituja, sen glykeeminen indeksi laskee, mutta ei se diabeetikon ruokavalioon kuulu jos haluaa selvitä ilman lääkkeitä tai mahdollisimman vähillä komplikaatioilla.
hjp 10.01.2019 - 11:44
Lainaa:
Miksi kuitu parantaa sokeritasapainoa? Siksikö, että se hidastaa syödyn hiilarin imeytymistä? Jos niin, siinä tapauksessa vielä tehokkaampi keino on vähentää syötyjä hiilareita.
anonyymi836993 10.01.2019 - 12:04
Lainaa:
Weicco-Cetä ja anonyymi367866 ovat ihan oikeassa, taitaa heillä olla omaa kokemusta kuten minullakin. Ainahan näitä tahallaan väärinymmärtäjiä löytyy...
Kuiduilla voi olla marginaailista osuutta verensokeritasoihin, mutta jos oikeasti halutaan normaalitasolle D2-tilanteessa kohonneet verensokerit ja samalla koholla olevat insuliinitasot, mikä vahingoittaa elimistöä vakavasti, pitää juurikin näistä tärkkelystä ja sokereita sisältävistä viljoista luopua, kuten myös perunasta, riisistä ja pastasta jne.
Kylläisyys saavutetaan nauttimalla rasvoja vähintään 60 % energiamäärästä. Eläinrasvat tai kookosrasva eivät aiheuta sydänsairauksia, kun taas esim. rypsiöljyssä on liikaa omega6-rasvahappoja, jotka ovat vahingollisia.
Kolesteroleista sen verran, että LDL-kolesterolissakin on oleellista, onko se iso- (lbLDL)vai pienipartikkelista (lsLDL). Pienikokoinen on se vahingollinen, mutta tietääkseni Suomessa ei ainakaan vielä ole testejä näiden erottamiseen, vaan molemmat ympätään surutta yhteen.
Kannattaa itse ottaa asioista selvää, koska viralliset suositukset laahaavat ainakin. Suomessa aikakausia jäljessä. Lukekaa esim. näitä asioita vuosikymmeniä tutkineen fyysikko Gary Taubesin kirjoittama "Miksi lihomme", joka käsittelee näitä ongelmia ihan molekyylitasolla. Ja ihan ymmärrettävästi.
Pentti_Vaan 10.01.2019 - 12:22
Lainaa:
Fineli-tietokannan mukaan esim. parsa- ja kukkakaalissa on enemmän kuituja kuin tuossa mainostetussa ruisleivässä - eikä juurikaan T2-diabeetikolle haitallisia hiilareita