Keskustelu ravitsemussuosituksista jatkuu tämän päivän Degens Nyheterissä:
Dagens Nyheter: Hur farligt är sockret egentligen?Tiedetoimittaja Ann Fernholm sanoo, että sokeri ja vääränlaiset hiilihydraatit ovat huomattavasti suurempi uhka terveydelle kuin rasva. Kuuma ravitsemuskeskustelu, joka on pyörinyt lähinnä runsasrasvaisen LCHF-ruokavalion ympärilla, on keskittynyt rasvaan. Fernholmin mielestä huomio pitäisi kohdistaa sokeriin.
- Yli 30 vuotta vanhojen ravitsemussuositusten piti tehdä meistä hoikempia, mutta on käynyt päinvastoin Fernholm sanoo ja toteaa, että verisuoniin ei vaikuta vain rasva vaan myös sokeri ja muut hiilihydraatit.
– Uusimmat suuret tieteellisten tutkimusten läpikäynnit osoittavat, ettei tyydyttynyt rasva millään tavoin liity sydäntautiin. Sitä vastoin seitsemällä kymmenestä akuutin sydäninfarktin takia hoitoon tulevalla on ongelmia verensokerin kanssa. Tästä voidaan päätellä, ettei nykyisillä ravitsemussuosituksilla ole mitään tieteellistä pohjaa, Fernholm sanoo.
- Sokerinkulutus on noussut uusille ennätystasoille viimeisten 30 vuoden aikana ja diabeteksesta on tullut kasvava ongelma suuressa osassa maailmaa. Tämä johtuu tietämättömyydestä, Fernholm katsoo. - Sydäntauti- ja diabetespotilaita on neuvottu syömään vähärasvaista ruokaa, vaikka heidän tulisi syödä ruokaa, jossa olisi mahdollisimman vähän verensokeria nostavia hiilihydraatteja, Ann sanoo.
Hän asettaa kyseenalaiseksi myös sen, että ruotsalaisessa terveydenhoidossa lasketaan yhteen hyvä ja huono kolesteroli ja tuijotetaan kokonaiskolesterolilukemiin. Suuri määrä hyvää kolesterolia tulkitaan kielteiseksi asiaksi. Ann Fernholm katsoo, että korkea hyvän kolesterolin lukema on vain hyväksi.
Elintarvikeviraston Irene Mattisson puolustelee virallisterveelisiä ravitsemussuosituksia hyvääpäivääkirvesvartta-diibadaaballa:
– Ravinto-oppi on liian komplisoitua jotta voitaisiin tarkastella vain yhtä ravintoainetta. Kysymys on tasapainosta, sitä täytyy ajatella puhuttiinpa sokerista tai rasvasta.
Ann Fernholm huomattaa terävästi, että ainoa minkä tarvitsee olla tasapainossa, on verensokeri. Se tulee tasapainottaa matalaksi ja tasaiseksi.