Yhden miehen komitea kirjoitti:
Christopher Gardnerin johdolla tehdystä kaksostutkimuksesta on tiedotettu ja uutisoitu siihen tyyliin, että se muka todisti vegaaniruokavalion sekaruokavaliota paremmaksi sv-terveyden ja pitkäikäisyyden kannalta. Mutta eihän se todistanut muuta kuin että ko. tutkimuksessa yhdelle kaksoselle määrätty vegaaniruoka alensi enemmän LDL:ää ja painoa kuin toiselle kaksoselle määrätty sekaruoka. Vegaaniruuan kerrottiin myös hieman alentaneen insuliinitasoa, sekaruuan vaikutusta insuliinitasoon ei yliopiston tiedotteessa mainittu.
https://med.stanford.edu/news/all-news/ ... cular.htmlEi olisi kummmoinenkaan konsti koostaa sellainen sekaruokavalio ja sellainen vegaaniruokavalio, joita vertailtaessa ainakin vaikutukset painoon ja insuliinitasoon menisivät 2-0 sekaravinnon hyväksi. Luulen, että niillä on suurempi vaikutus sv-terveyteen ja elinikään kuin LDL:llä.
Mutta saatiinpa taas mediaan halutut otsikot. Gardner on tätä peliä, tutkimusasetelmalla pelaamista, pelannut ennenkin.
Professori Fogelholm: tutkimus oli mielenkiintoinen:
https://twitter.com/MikaelFogelholmTutkijat unohtivat mainita, että energiansaannin ero oli vegaani ja sekaruokaryhmällä suuri. Vegaanit vähensivät 17,5 % energiansaantia ensimmäisessä vaiheessa, sekaruokavaliolla olijat vain 7%. Toisessa vaiheessa vegaanit 14,5%, 4,6% sekaruokailijat. Kun makrosuhteet ovat samat, niin tällä on erittäin todennäköisesti suora vaikutus erityisesti sokeri- ja inskapuolelle, mahdollisesti myös lipideihin.