karppaus.info
https://www.karppaus.info/forum/

Lihan glykeeminen indeksi??
https://www.karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=15&t=88358
Sivu 1/2

Julkaisija:  vanha karppu [ 2020-02-10 03:34:33 ]
Viestin otsikko:  Lihan glykeeminen indeksi??

Englanninkielisessä Wikipediassa väitetään, että liha saa elimistö tuottamaan insuliinia ja nostaa verensokeria. Miten se on mahdollista, kun lihassa ei ole hiilareita lainkaan?

Julkaisija:  Erfis [ 2020-02-10 06:34:38 ]
Viestin otsikko:  Re: Lihan glykeeminen indeksi??

Oliko siinä minkäänlaista viitettä? Wikipedia yleisesti on vihervasemmiston valloittama ja enkunkielinen ehkä vielä pahemmin. Toisaalta sitten vastaavastahan on täälläkin raportoitu. Joku oli mitannut verensokerimittarilla.

Ei kai oleellista ole se mitä oikeasti syö vaan mitä aivot ymmärtää syötävän. Ihminen ei ole mekaaninen kone.

Julkaisija:  els [ 2020-02-10 08:24:49 ]
Viestin otsikko:  Re: Lihan glykeeminen indeksi??

Ei se normimäärissä nostakaan. Jos syö paljon yli fysiologisten (eli kehon rakennukseen tarvitsemien) määrien, niin loppu lihankin valkuaisesta poltetaan energiana, ja ennen polttamista valkuainen on muutettava glukoosiksi (joka varastoidaan maksaan glykogeenin). Mutta näin tapahtuu vasta sille ylimäärälle.

Lihan mitattu glykeeminen indeksi on silti nolla, samoin glykeeminen kuorma, koska nämä mitataan kullekin ruoka-aineelle paaston jälkeen, ja silloin ei takuulla ole kysymys ylimääristä.

Lihan insuliini-indeksi ei ole nolla, koska se tosiaan nostaa insuliinia - mutta tälläkin on merkitystä vasta isoilla ylimäärillä. Tästä puolestaan on etua vaikkapa kakkosdiabeetikoille, jotka saattavatkin tarvita vähän insuliinin lisäpuskua (kompensoimaan maksan ylenpalttista sokerituotantoa), jos kohta pelkällä rasvattomalla lihalla hekin joutuvat ongelmiin.

Ja erfikselle: Karnivoori voi syödä lihaa enemmän ilman ongelmia, koska kroppa osaa hyvin käyttää rajallisen glukoosin, joka ylimäärälihasta tulee kiertoon, kun siellä ei ole lähtiään hiilariglukoosia. Tämä selitettynä erinomaisen lyhyellä rautalangalla.

Julkaisija:  Erfis [ 2020-02-10 08:28:06 ]
Viestin otsikko:  Re: Lihan glykeeminen indeksi??

Karnivoori ei välttis tarkota nollahiilaria. Sisäelimistä, raakamaidosta ja hunajasta saa ihan merkittäviä hh-määriä.

Julkaisija:  els [ 2020-02-10 09:52:33 ]
Viestin otsikko:  Re: Lihan glykeeminen indeksi??

Sillä ei oikeastaan ole väliä, maksa tekee sitä joka tapauksessa. Verensokerisi ei ole 0 vaan karnivoorillakin tyypillisesti jotan neljän pintaan. Ja ihan vain aivot käyttävät glukoosia (eikä vain ketoneita) vaikka lihakset saisikin insuliiniresistenteiksi, joten glukoosia kuluu myö karnivoorin elimistössä (on se sitten hiilarina syötyä tai muuta)

Vitsi siinä maksan omatuotannossa on enimmäkseen se, että silloin kun sitä ei tule hallitsemattomina monen kymmenen gramman pyrskähdyksinä ruoansulatuksesta, kroppa osaa hallita ja hoitaa annostelun paremmin.

Julkaisija:  Erfis [ 2020-02-10 10:07:28 ]
Viestin otsikko:  Re: Lihan glykeeminen indeksi??

Näin teoriassa. Ja silloin nollahiilarisen ei pitäisi tuottaa ongelmia. Mä en oo kuitenkaan ainoo jolle nollahiilarinen on vaikea, FB-ryhmissä on useita. Tosin seuraamani FB-ryhmät ovat kilpparivajakit ja borrekroonikot eikä terveitä ihmisiä, mutta en toisaalta keksi miksi lääkityksellä olevan kilpparivajakin maksa väsertäisi sen huonommin hiilareita. Ja kun 30 g hh päivässä ei kuitenkaan riitä hh-tarpeeseen, täytyy tuolloinkin maksan väsertää itse.

Julkaisija:  els [ 2020-02-10 10:51:22 ]
Viestin otsikko:  Re: Lihan glykeeminen indeksi??

Miksi karnivoorauksen pitäisi sopia kaikille, sen enempää kuin sekasyömisenkään?
Eri populat eri puolella maailmaa ovat tulleet toimeen hyvin erilaisilla systeemeillä.
... ja jo vaivautuneen voi olla hankalaa löytää sitä itselle sopivaa, kuten kaikkialla näkyy.

Julkaisija:  Erfis [ 2020-02-10 11:22:53 ]
Viestin otsikko:  Re: Lihan glykeeminen indeksi??

Juu, mutta en ymmärrä mekanismia kehon kannalta. Miksi 30 g hh on sille niin kovin tärkeä kun se määrä ei kuitenkaan riitä aivoille.

Julkaisija:  els [ 2020-02-10 11:30:47 ]
Viestin otsikko:  Re: Lihan glykeeminen indeksi??

Kuka väittää että 30g olisi tärkeä juttu?

Julkaisija:  Erfis [ 2020-02-10 11:42:45 ]
Viestin otsikko:  Re: Lihan glykeeminen indeksi??

Kokemus, tuolla palstoilla ihmiset on käytännön kautta päätyneet siihen. Tietty siinä voi olla monta juttua miksi se ei luotettavaa tietoa mutta toisaalta sama luku on toistunut niin monella että kai siinä jotain perää on.

Julkaisija:  els [ 2020-02-10 12:11:40 ]
Viestin otsikko:  Re: Lihan glykeeminen indeksi??

Sori, en ole kuullut tuota lukua; taidan olla liikaa tutkimuspuolella enkä keskusteluryhmissä?
IMO kyse on jostain ihan muusta kuin hiilarien grammamääristä.

Donaldssonin karnivoorit eivät syöneet hiilareita lain, eivätkä kaikki nykykarnivooritkaan.

Julkaisija:  mlv [ 2020-02-10 13:54:08 ]
Viestin otsikko:  Re: Lihan glykeeminen indeksi??

Jos on kilpparilääkityksellä niin silloin hiilarien määrä saattaa vaikuttaa enemmän eli jos 30 grammalla on tasapainossa niin alempana voi tulla liikatoiminnan oireita ja tykytyksiä jos ei titraa lääkkeitä, tai sitten saa rT3 lisää. Vähän samaa kuin insuliinin kanssa, vaikka kilppariin vaikutus näkyy viiveellä. Jos on nopea insuliinivaste eli vähän tyyppia reaktiivinen hypoglykemi niin hiilarien jälkeen laskee verensokeri nopeasti ja kun elimistö kokee nopean laskun uhaksi, ja insuliinin ohi voi mennä vain stressihormoonit nostamaan sokereita, niin saattaa tulla se ns adrenaliinivaikutus josta oli puhetta tuolla jossain aikaisemmin. Ja silloin jos syö sokeria, inskat nousee, verensokeri laskee ja sitä korjausliikettä vain jatkuu. Minulle hiilariherkkänä on parasta kun maksa saa pitää huolta tasaisesta verensokerista. Silloin ne insuliinipiikit jää pois ja raaka-ainetta sokerintuotantoon kyllä löytyy, myös rasvasta.

Julkaisija:  vanha karppu [ 2020-02-10 17:54:30 ]
Viestin otsikko:  Re: Lihan glykeeminen indeksi??

Kuinka nopeasti verensokeri voi laskea aterian jälkeen? (Minä tainnun vuoteeseen 15-30 minuutissa, jos syön jälkiruoaksi pienen leivoksen, jossa on paljon makeutusainetta.)

Julkaisija:  vanha karppu [ 2020-02-10 17:59:11 ]
Viestin otsikko:  Re: Lihan glykeeminen indeksi??

Erfis kirjoitti:
Karnivoori ei välttis tarkota nollahiilaria. Sisäelimistä, raakamaidosta ja hunajasta saa ihan merkittäviä hh-määriä.

Mitä häh?! Miten karnivoori voi juoda maitoa ja syödä hunajaa?? Eihän hunaja ole lihaa!

Julkaisija:  Erfis [ 2020-02-10 18:02:28 ]
Viestin otsikko:  Re: Lihan glykeeminen indeksi??

Riippuu karnivoorin määritelmästä. Jos sen rajaa eläinperäsiin niin ne on eläinperäsiä. Logiikka on se että kasvikunnan tuotteissa on antiravinteita, kuten oksalaatteja, fytiinihappoa, tanniineja yms.

Jos mieltää karnivoorin lihansyönniks ni sit syö lihaa. Lihan kans pippuria ja aamusin kahvia. Logiikka on se että......

Julkaisija:  vanha karppu [ 2020-02-10 18:05:54 ]
Viestin otsikko:  Re: Lihan glykeeminen indeksi??

Mutta carnehan tarkoittaa lihaa. (Esim. chili con carne.)

Julkaisija:  vanha karppu [ 2020-02-10 18:06:05 ]
Viestin otsikko:  Re: Lihan glykeeminen indeksi??

Jatkokysymys: lisääkö veden juominenkin insuliinineritystä ja/tai verensokeria?

Tai jos juo kofeiinitonta kahvia ilman lisukkeita? (Hoitaja väitti, etten saa juoda edes sitä ennen verikokeita.) Sit kun kerroin, että olin juonut vettä herättyäni, niin hoitaja sanoi, että vettä voi juoda "vähän".

Julkaisija:  els [ 2020-02-10 18:13:27 ]
Viestin otsikko:  Re: Lihan glykeeminen indeksi??

vanha karppu kirjoitti:
Mutta carnehan tarkoittaa lihaa. (Esim. chili con carne.)

Entäs sitten? Voihan vegetaarikin (sanan alkuperäisessä merkityksessä) syödä maitotuotteita ja munia : )
Karnivooreja on kovin monenlaisia. Tuo hunaja on minulle uusi, mutta mahtuuhan näitä suuntia...

Kahvi kofeiinittomana tai kofeiinillisena ja makeutuksella tai ilman voi vaikuttaa plasmassa muuhunkin kuin sokeriin.
Ei kannata käyttää ennen labroja; eikä vettäkään enempää kuin korkeintaan se vähän tai pieni lasillinen.

Verensokerin laskun sijaan veikkaan insuliinipurskahdusta väsymyksesi syyksi.
Se tuppaa sammuttamaan koko joukon ihan normisyöjiäkin aterian jälkeen.
Olin itsekin sellainen aikana ennen karppia, joten tunnen kyllä fiiliksen.

Julkaisija:  vanha karppu [ 2020-02-11 02:12:25 ]
Viestin otsikko:  Re: Lihan glykeeminen indeksi??

els kirjoitti:
Voihan vegetaarikin (sanan alkuperäisessä merkityksessä) syödä maitotuotteita ja munia : )
Sitäkään en ole koskaan tajunnut, kun jengi vetää kaksin käsin juustoa ja jäätelöä väittäen samalla kirkkain silmin olevansa kasvissyöjiä! :D Elin itsekin puolet elämästäni kasviksilla ja maitotuotteilla, muttei tullut mieleenikään kutsua itseäni kasvissyöjäksi. Kasvissyöjät olivat mielestäni niitä fakiireja, jotka vetivät papuja, linssejä ja muuta itsekidutusruokaa. :)

Mieheni muuten myös simahtaa aina aterian jälkeen. Olen aina ihmetellyt asiaa, kunnes sairastuin itse samaan tautiin.

Kuinka nopeasti sinä paranit sen jälkeen kun olit aloittanut karppauksen?

Julkaisija:  els [ 2020-02-11 08:35:09 ]
Viestin otsikko:  Re: Lihan glykeeminen indeksi??

Paranin? : )

Ei se taida parantua. Sippaan edelleen jos syön vaikkapa niukkarasvaisen ciabattalounaan (tuosta on jo muutama vuosi, ja se sattui Sardiniassa, työmatkalla).
Muun muassa siitä syytä aloin kantaa mukanani käsilaukkuvoita; sen avulla selviää nukahtamatta sosiaalisissa ulkoruokinnoissa, jos jotain syö.
... mutta väsymys pysyy poissa aina, kun en syö noin, joten vaikka en olekaan "parantunut", niin sentään yhtäjaksoisesti taas jo yli 5 v "remissiossa".
Silläpä tulee erinäisissä seminaareissa katsottuakin, miten pää siellä ja täällä nuokkuu niin tutusti lounaan jälkeen : )

Sivu 1/2 Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/