edelleen täysin validit kommentit Matti Uusituvalle, jonka legendaarinen haastattelu antoi aiheen tämän ketjun avaamiselle:
Karppaaminen ei tapaEilen [25.11. 2011] näkyi komeat otsikot iltalehdissä: “Karppaaminen voi tappaa”. Kyseessä oli professori Matti Uusituvan haastattelun perusteella tehty juttu: Karppaatko itsesi sairaaksi?. Matti Uusitupa on syntynyt vuonna 1946 ja Sydänliiton puheenjohtaja.
Tässä ovat Uusituvan väitteet, ja kommenttini niihin.
Väite 1: Suojaravintoaineiden saanti voi olla vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa puutteellista. Karppaaja jää ilman välttämättömiä kivennäis- ja hivenaineita sekä tiettyjä tarpeellisia vitamiineja.Kommenttini: Jos ruokavaliostaan jättää pois perunan, riisin, pastan, leivän, leivonnaiset, aamiaismurot, karkit ja maitosuklaan, niin ei todellakaan tule puutetta vitamiineista ja mineraaleista. Näiden tilallehan tulee aina jotain muuta, ja onko se sitten kanamunaa, turkkilaista jogurttia, kermaa, voita, lihaa, kalaa, pähkinöitä vai kasviksia, niin ne ovat kaikki ravinteikkaampia kuin yllämainitut, pois jäävät ruoka-aineet.
Väite 2: Jos karppaaja karsii ravinnostaan viljojen myötä kaikki täysjyvätuotteet, hän altistaa itsensä muun muassa paksusuolen syövälle ja mahdollisesti myös valtimotaudille ja kakkostyypin diabetekselle.
Tutkimukset osoittavat, että täysjyväviljatuotteet edistävät terveyttä.Kommenttini: Ei ole tietääkseni olemassa mitään sellaista tutkimusta, joka toteaisi, että täysjyväviljaa sisältävä ruokavalio olisi terveellisempi tai syöpää torjuvampi kuin viljaton ruokavalio. Kaikki tuntemani tutkimukset vertailevat täysjyväviljaa sisältävää ruokavaliota valkoista vehnää sisältävään ruokavalioon. Eikä ole mitään selkeää kytkentää kovien kuitujen käytön ja paksusuolen syövän riskin välillä. Sen sijaan gluteenipitoisen viljan käytöstä on todettu paljon terveyshaittoja.
Väite 3: Kovien eläinrasvojen kuten voin käyttö kasvaa helposti karppauksessa. Kovat rasvat pitäisi päinvastoin korvata pehmeällä kasviperäisellä rasvalla. Sydän- ja verisuoni-taudit lisääntyvät, jos rasvaisten maitotuotteiden suosio kasvaa.Kommenttini: Kyllä! Kovien eläinrasvojen käyttö kasvaa helposti karppauksessa, se on totta, vaikka sekään ei ole välttämätöntä. Mutta tyydyttyneiden rasvojen käytöllä ei ole tieteellisesti eikä käytännössäkään todettu yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin.
Voin siis edelleen lämpimästi suositella maltillista tai tiukkaakin karppausta, jokaisen henkilön yksilöllisten tarpeiden mukaan. Seuraan jatkuvasti kaikkia esille tulevia argumentteja karppaamista vastaan, ja jos tulee hyviä argumentteja, niin varmasti reagoin niihin ja tutkin asiaa tarkemmin.