karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-04-28 22:59:32

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 110 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 5 6 Seuraava
Julkaisija Viesti
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-12-05 11:44:47 
Poissa
Hongshao liyu
Hongshao liyu
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:55:08
Viestit: 26133
Paikkakunta: Lohja/Helsinki
Pienettärellä on hyvin provokatorinen kirjoitustyyli, siihen tottuu aikanaan! :lol: Olen elänyt käsityksessä, että vilja on saanut kulttuurisesti korostetun aseman, vaikka suuressa osassa maata sen osuus päivittäisestä ravinnosta alkoi nousta vsta 1700-luvun lopulla? Tästä alueellisia poikkeuksia Lounasi-Suomi ja savon kaskiruisalueet? Muualla peltoalat olivat väkilukuun nähden pieniä, sadot epävarmoja, siitäkin osa maksettiin veroina tai myytiin suolan ja muiden ostotarvikkeiden eteen, ja toimeentulon perusta oli edelleenkin pitkälti pyynnin varassa, se kun ei ollut katovuosista riippuvainen. Hirvenhiihto onnistui talvellakin.

_________________
Karppaus kannattaa: Kymmenen vuotta virkeyttä ja painonhallintaa, ilman tarpeettomia ruokarajoitteita.

blogi: http://mirkankysymyksia.blogspot.com/


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-12-05 12:53:38 
Poissa
karppi
karppi
Avatar

Liittynyt: 2004-10-07 21:46:10
Viestit: 3285
Paikkakunta: Helsinki
Kannattaa muistaa, että viljan ravitsemuksellisessa käytössä ratkaiseva muutos tapahtui vasta teollisen vallankumouksen myötä. Viljan käsittelytavat muuttuivat merkittävästi ja sen sijaan, että jyviä jauhettiin kokonaisena tarpeeseen, alettiin erotella kuoriosat ja alkiot hyvin säilyvästä tärkkelysosasta --> köyhdytettyjen, jalostettujen jauhojen synty...


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-12-05 13:10:57 
Poissa
sintti
sintti

Liittynyt: 2005-12-05 11:26:46
Viestit: 25
Paikkakunta: Oulu
Mirka kirjoitti:
Pienettärellä on hyvin provokatorinen kirjoitustyyli, siihen tottuu aikanaan! :lol: Olen elänyt käsityksessä, että vilja on saanut kulttuurisesti korostetun aseman, vaikka suuressa osassa maata sen osuus päivittäisestä ravinnosta alkoi nousta vsta 1700-luvun lopulla? Tästä alueellisia poikkeuksia Lounasi-Suomi ja savon kaskiruisalueet? Muualla peltoalat olivat väkilukuun nähden pieniä, sadot epävarmoja, siitäkin osa maksettiin veroina tai myytiin suolan ja muiden ostotarvikkeiden eteen, ja toimeentulon perusta oli edelleenkin pitkälti pyynnin varassa, se kun ei ollut katovuosista riippuvainen. Hirvenhiihto onnistui talvellakin.


Pienettärellä on todellakin ns. provokatorinen tyyli, liipaisinherkkä ja perin juurin sivistymätön. Omien ennakkoluulojen alleviivaaminen lapsellisilla hymiöillä on piste iin päälle.

Minun näkemykseni mukaan se väestöryhmä, josta syntyivät suomalaiset, ovat olleet maanviljelijöitä noin parituhatta vuotta. Arkeologiassa voidaan seurata maanviljelyksen ja kiinteän asutuksen levittäytymistä Varsinais-Suomesta Ivaloon saakka katkeamattomana ketjuna. Se on yksi yhteen sopiva sen kanssa mitä suomalainen kansanperimä kertoo metsästäneiden ja kalastaneiden "lappalaisten" vetäytymisestä heidän tieltään. Suomalaisten pääravinto on todellakin ollut aina vilja. Jos näin ei olisi, niin saamelaiset eivät olisi väistyneet, eivätkä katovuodet olleet sellaisia hirveitä joukkotuhokatastrofeja kuin ne olivat vielä 1800-luvulla.

Suomalaiset eivät eläneet riistalla. Se oli tärkeää, mutta ei kerta kaikkiaan riittänyt ensisijaisesti elättämään saamelaisten siida-järjestelmää suurempaa väestömäärää.

Suuren suomalaisen populaation metsästyspaine sitäpaitsi hävitti riistan niin alas, etteivät alkuperäiset metsästäjätkään pysyneet hengissä. Matti Montonen esittää "Suomen Peura"-teoksessaan, että Savon alkuperäiset (saamelaiset) metsästyksellä eläneet asukkaat kuolivat nälkään suomalaisten kaskiviljelijöiden levittäytyessä alueelle. Hirvi oli sukupuuton partaalla 1800-luvun lopulla, metsäpeura ja majava olivat sukupuutossa suurimmasta osasta Suomea. Minun arvioni on että (etnisesti) suomalaisten ravinnosta viimeisen tuhannen vuoden aikana eläinperäistä on ollut noin 10 %. Saamelaisilla 60-90 %. Eri mieltä saa olla, mutta siinä tapauksessa kaipaisin lähdeviitteitä.

Siltä varalta, että joku ei erota metsää ja puita, niin otetaan vielä rautalangasta: Minä en väitä, että suomalaisten historiallinen ruokavalio olisi jotenkin oikea. Väitän vain että se oli viljaperäinen. Ja siis tämä väite ilman mitään erityisempiä moraalisia sivulauseita. Jos haluaa esittää että historiallinen fakta oli jokin muu, niin sitten vain lähdeviitteitä pöytään, kiitos.

Edit. Otan vielä rautalankaa. Sillä, että väitän suomalaisten historiallisen ruokavalion olleen kasvisperäisen, en siis väitä sen olleen Homo sapiensille ihanteellisen.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-12-05 13:38:28 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47654
Paikkakunta: HomeSweetHome
Tervetuloa, nilla!

Minua tökkii tässä keskustelussa hivenen nyt vastakkaisajattelu vain metsästys <--> vain (viljan)viljely, vai olenko ymmärtänyt jotain väärin? Näiden kulttuurillisten ääripäiden väliin tuntuisi mahtuvan ainakin aika moni paimentolais- ja keräilijäkansa, joka on harrastanut karjataloutta, mikä missäkin muodossa - ja joka on viljellyt muutakin kuin viljaa?

Saamet olivat paimentolaisia, eli metsästys ei täysin kuvaa heidän elinolojaan - puolikesy karjatalous varmaan paremmin? Suomalaiset eivät olleet paimentolaisia tässä mielessä, mutta eikö paikalleen asettautuneilla heimolla ollut kotieläintaloutta tukenaan jo kohtuullisen varhaisessa vaiheessa? Erityisesti noita lehmää pienempiä talouselikoita eli sikoja, lampaita ja kanoja täällä oli runsaasti ainakin jo keskiajalla. Ja siinä vaiheessa kun viljely alkoi onnistua, niin ilmeisesti mahdollisuudet lehmienkin talviylläpitoon paranivat oleellisesti - melkein tekisi mieli väittää, että lehmät ruohonsyöjinä olisivat olleet näille hallamaille helpompia ylläpidettäviä kuin jyvävilja. Ja karjaa on joka tapauksessa kasvatettu jo kalevalaisilla kankailla.

Sinä varmaan tiedät, mitä sanovat arkeologiset tutkimukset:
- Kaadettiinko kaskea mahdollisesti myös karjan ruokinnan tarpeisiin?
- Milloin nykymuotoiset viljat tulivat Suomeen? (Perunahan jo tunnetaan myöhäiseksi tulokkaaksi, mutta entä ruis, ohja ja kaura)
- Mitä muuta kasvatettiin kuin viljaa?

terv els
(Siinä olen kanssasi samaa mieltä, että näin pohjoisilla alueilla oli pakko syödä kaikkea, mitä syötäväksi kelpasi, tuli se sitten metsästä, järvestä, omasta navetasta tai pellolta. Mutta juuri tuon saman pohjoisuuden takia epäilen myös kovin voimakkaasti viljaan tukeutuvaa taloutta.)


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-12-05 14:00:58 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2005-01-28 14:59:06
Viestit: 196
Paikkakunta: Helsinki
Mirka kirjoitti:
900-luvun alun tilanteeseen viittaaminen on melko älytöntä. Suomalaisten silloinen keski-ikä oli selvästi alle 40 ja kuolinsyyt aivan toiset kuin nykyisillä vanhuksillamme.

Kyllä 1900-luvun alussa suomalaisten keskimääräinen elinikä oli jo vähän alle 50 vuotta. Kuten edellä totesin, Helsingin yliopiston silloinen patologian professori Hjelt havaitsi, ettei 1000 peräkkäisessä ruumiinavauksessa ollut yhtään sydäninfarktia. Kyllä näistä varmasti ainakin 400 oli kuollessaan yli 50-vuotiaita. Mutta yhdelläkään ei ollut sydäninfarktia. Ja nykyisin sydäninfarkti ei ole aivan harvinainen 30-vuotiaillakaan. Mutta sata vuotta sitten se oli harvinainen vanhuksillakin. Kuten myös aikuisiän diabeteskin. Silloin leipä tehtiin täysjyväviljasta, joka jauhettiin omassa tai lähimyllyssä. Siitä suomalaiset saivat 3-4 kertaa enemmän magnesiumia kuin nykyään. Silloin tuberkuloosi oli maassamme yleisin kuolinsyy. Toisella sijalla oli tulirokko ja kolmannella tuhkarokko. Antibioottien ja rokotusten avulla nämä sairaudet on nyt lähes voitettu.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-12-05 14:02:48 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2004-10-18 00:50:12
Viestit: 1630
Minua taas kumastuttaa ajatus, että suomalaiset ovat jotenkin
jonkinsortinen "puhdas rotu". Elelikö muuten suomalaiset viljalla
matkalla tähän maahan?

-yupik


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-12-05 14:04:45 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2004-10-18 00:50:12
Viestit: 1630
Markku kirjoitti:
...Mutta yhdelläkään ei ollut sydäninfarktia. Ja nykyisin sydäninfarkti ei ole aivan harvinainen 30-vuotiaillakaan. Mutta sata vuotta sitten se oli harvinainen vanhuksillakin. Kuten myös aikuisiän diabeteskin. Silloin leipä tehtiin täysjyväviljasta, joka jauhettiin omassa tai lähimyllyssä. Siitä suomalaiset saivat 3-4 kertaa enemmän magnesiumia kuin nykyään. Silloin tuberkuloosi oli maassamme yleisin kuolinsyy. Toisella sijalla oli tulirokko ja kolmannella tuhkarokko. Antibioottien ja rokotusten avulla nämä sairaudet on nyt lähes voitettu.


Kuinka yleistä oli tehdä ruumiinavaus? Jotenkin epäilen, että
jos peräkammarin poika kuoli sydäninfarktiin, että hän pääsi
sitten ruumiinavaukseen lähimmän hautausmaan tai haudan sijasta.

-yupik


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-12-05 14:20:52 
Poissa
A-luokan paskansyöjä
A-luokan paskansyöjä

Liittynyt: 2004-05-25 08:11:35
Viestit: 4830
Paikkakunta: Leivonmäki
Markku kirjoitti:
Mirka kirjoitti:
900-luvun alun tilanteeseen viittaaminen on melko älytöntä. Suomalaisten silloinen keski-ikä oli selvästi alle 40 ja kuolinsyyt aivan toiset kuin nykyisillä vanhuksillamme.

Kyllä 1900-luvun alussa suomalaisten keskimääräinen elinikä oli jo vähän alle 50 vuotta. Kuten edellä totesin, Helsingin yliopiston silloinen patologian professori Hjelt havaitsi, ettei 1000 peräkkäisessä ruumiinavauksessa ollut yhtään sydäninfarktia. Kyllä näistä varmasti ainakin 400 oli kuollessaan yli 50-vuotiaita. Mutta yhdelläkään ei ollut sydäninfarktia. Ja nykyisin sydäninfarkti ei ole aivan harvinainen 30-vuotiaillakaan. Mutta sata vuotta sitten se oli harvinainen vanhuksillakin. Kuten myös aikuisiän diabeteskin. Silloin leipä tehtiin täysjyväviljasta, joka jauhettiin omassa tai lähimyllyssä. Siitä suomalaiset saivat 3-4 kertaa enemmän magnesiumia kuin nykyään. Silloin tuberkuloosi oli maassamme yleisin kuolinsyy. Toisella sijalla oli tulirokko ja kolmannella tuhkarokko. Antibioottien ja rokotusten avulla nämä sairaudet on nyt lähes voitettu.


Markkuhan alkaa karppiintua. Vielä kun muistat mainita, ettei silloin käytetty sokeria edes 10% nykyisestä, margariinia ei tunnettu, kevyttuotteista ei nähty edes unta ja Ravitsemussuosituksia ei ollut edes olemassa.

Silloin oli siassa vaaksan läski, jota ei todellakaan nirhitty pois syödessä. Broilereita ei ollut edes politiikassa. Maitotuotteita syötiin sen minkä irti saatiin, mutta kurri syötettiin tarpeettomana sioille. Tätä listaahan voisi jatkaa loputtomiin, mutta ei kyllä leivän ansioksi pelkästään voi infarktittomuutta laittaa.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=z8tl2GSNxpo
KILO LÄSKIÄ ON ÄMPÄRILLINEN KUSTA.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-12-05 14:23:01 
Markku kirjoitti:
...Mutta yhdelläkään ei ollut sydäninfarktia. Ja nykyisin sydäninfarkti ei ole aivan harvinainen 30-vuotiaillakaan. Mutta sata vuotta sitten se oli harvinainen vanhuksillakin. Kuten myös aikuisiän diabeteskin. Silloin leipä tehtiin täysjyväviljasta, joka jauhettiin omassa tai lähimyllyssä. Siitä suomalaiset saivat 3-4 kertaa enemmän magnesiumia kuin nykyään. Silloin tuberkuloosi oli maassamme yleisin kuolinsyy. Toisella sijalla oli tulirokko ja kolmannella tuhkarokko. Antibioottien ja rokotusten avulla nämä sairaudet on nyt lähes voitettu.

Sitä en ole varma, oliko yhdelläkään. Mutta se on kyllä tietääkseni totta, että infarkit ovat toden totta vasta nykyajan vitsaus. MUTTA ei vain suomalaisille.

Sama sydäninfarktien yllättävä kasvu on havaittu muissakin länsimaissa: siis se, että ennen ei infarktia sattunut juuri kenelläkään, mutta nykyisin sitä esiintyy jo nuorillakin. Joten väite, että ongelman olisi ehkäissyt juuri ruis, menee kyllä taas kerran iloisesti metsään...

Mitäs sitten koetettaisiin? 8)
kyselee els


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-12-05 14:59:19 
Poissa
Hongshao liyu
Hongshao liyu
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:55:08
Viestit: 26133
Paikkakunta: Lohja/Helsinki
Eipä niitä infarkteja löydetty jenkeiltäkään, aikana jolloin aamiainen oli pekonia ja munaa.

Nillan mustavalkoisuus hiukan ihmetyttää, ei kukaan ole kiistänyt sitä, että Suomessa on viljelty, joillakin alueilla jopa runsaasti. Mutta, eikö saaliseläinten katoaminen lähes sukupuuttoon 1800-luvulla kerro juuri tehokkaasta metsästyksestä, jopa silloisella populaatiolla, kotieläinten ohella? Juuri siksi tarvittiin voimakas viljan ja perunan viljelyn lisäys kasvavan väestön ruokkimiseksi. Mm. kirkko osallistui voimakkaasti viljelyvalistukseen. Nauriissa kun ei paljon kaloreita ollut. Viljan ympärille kietoutui myös maanomistus, verotus, kauppa, oikeusjärjestelmä, säätyjako jne, jolloin ne ovat saaneet kulttuurissa suuren huomion verrattuna pyyntiin, joka on ollut rinnalla eräänlaisena harmaana taloutena. Vettä ja rantaakin Suomessa on riittänyt rasvaisine kaloineen, en voi uskoa että eläinperäisistä lähteistä olisi saatu vain 10 E % ennen kuin korkeintaan 1800-luvulla erityisesti työväenluokassa ja muissa vähäväkisemmissä kansankerroksissa. Siihen asti maaseutuväestö on harjoittanut monia elinkeinoja rinnan, on ollut peltoviljelyä toki, mutta myös karjataloutta, kotitarvekalastusta ja pyyntiä, turkiskauppaa, tervankeittoa ym. Pohjanmaan rannikoilla vielä 1800-luvulla hylkeenpyynti oli huomattavaa.

_________________
Karppaus kannattaa: Kymmenen vuotta virkeyttä ja painonhallintaa, ilman tarpeettomia ruokarajoitteita.

blogi: http://mirkankysymyksia.blogspot.com/


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-12-05 15:07:24 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2005-01-28 14:59:06
Viestit: 196
Paikkakunta: Helsinki
els eirek kirjoitti:
Markku kirjoitti:
...Mutta yhdelläkään ei ollut sydäninfarktia. Ja nykyisin sydäninfarkti ei ole aivan harvinainen 30-vuotiaillakaan. Mutta sata vuotta sitten se oli harvinainen vanhuksillakin. Kuten myös aikuisiän diabeteskin. Silloin leipä tehtiin täysjyväviljasta, joka jauhettiin omassa tai lähimyllyssä. Siitä suomalaiset saivat 3-4 kertaa enemmän magnesiumia kuin nykyään. Silloin tuberkuloosi oli maassamme yleisin kuolinsyy. Toisella sijalla oli tulirokko ja kolmannella tuhkarokko. Antibioottien ja rokotusten avulla nämä sairaudet on nyt lähes voitettu.

Sitä en ole varma, oliko yhdelläkään. Mutta se on kyllä tietääkseni totta, että infarkit ovat toden totta vasta nykyajan vitsaus. MUTTA ei vain suomalaisille.

Sama sydäninfarktien yllättävä kasvu on havaittu muissakin länsimaissa: siis se, että ennen ei infarktia sattunut juuri kenelläkään, mutta nykyisin sitä esiintyy jo nuorillakin. [b]Joten väite, että ongelman olisi ehkäissyt juuri ruis...

1900-luvun alussa Helsingin yliopiston silloinen patologian professori Hjelt havaitsi, ettei 1000 peräkkäisessä ruumiinavauksessa ollut yhtään sydäninfarktia. Siihen aikaan maassamme kulutettiin ruista vuosittain lähes 100 kg henkeä kohti ja vehnää vastaavasti n. 30 kg. Nyt rukiin kulutus henkeä kohti on pudonnut noin kolmannekseen ja vehnän kulutus yli kaksinkertaistunut. Mutta tosin kuin vielä sata vuotta sitten vehnä kuoritaan nykyään suurelta osin. Siinä menetetään suurin osa hivenaineista ja vitamiineista yli 90 %. Yliopiston ruokaloissa olen todennut, että suurin osa opiskelijoista ottaa aterioilla ruisleivän sijaan valkoista leipää. Samanlainenhan on valkoisen leivän suosio muissakin länsimaissa. Mangesiumin saanti ravinnosta jää tällöin hyvin helposti riittämättömäksi. Sydäninfarktien määrän kasvu viime vuosikymmeninä on varmasti tämän seurausta.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-12-05 15:16:43 
Poissa
Hongshao liyu
Hongshao liyu
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:55:08
Viestit: 26133
Paikkakunta: Lohja/Helsinki
Markku, unohda jo se ruis. Sitä on syönyt pienen pieni koilliseurooppalainen populaatio, kun taas sydäntaudit rukiista riippumatta esiintyvät ympäri maailmaa. Jos ruis suojaisi, Itä-Suomen ja Venäjän sydäntilastot olisivat maailman huippua. Niin ne ovat olleetkin, mutta väärin päin. Hyviä tilastoja löytyy sen sijaan Japanista, Sveitsistä, Kreetalta, ...

_________________
Karppaus kannattaa: Kymmenen vuotta virkeyttä ja painonhallintaa, ilman tarpeettomia ruokarajoitteita.

blogi: http://mirkankysymyksia.blogspot.com/


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-12-05 15:48:59 
els kirjoitti:
Tervetuloa, nilla!

Minua tökkii tässä keskustelussa hivenen nyt vastakkaisajattelu vain metsästys <--> vain (viljan)viljely, vai olenko ymmärtänyt jotain väärin?


Anteeksi, olen tainnut käyttää liian jyrkkiä ilmaisuja. itse olen sekä omalta ruokavalioltani, että suhtautumiseltani ympäristöön ja historiantulkintoihin, mielestäni aika maltillinen. Ehkä hieman hermostuin, kun minua alkoi joku yli-innokkaalta lukiolaiselta vaikuttava heti kättelyssä nimittämään "hiilihydraattivänkääjäksi" ja "säälittäväksi" (Pienetär).

els kirjoitti:
Saamet olivat paimentolaisia, eli metsästys ei täysin kuvaa heidän elinolojaan - puolikesy karjatalous varmaan paremmin? Suomalaiset eivät olleet paimentolaisia tässä mielessä, mutta eikö paikalleen asettautuneilla heimolla ollut kotieläintaloutta tukenaan jo kohtuullisen varhaisessa vaiheessa? .


Saamelaisilla suurporotalous on suhteellisen uusi piirre, joka on alkanut jossain eteläisessä Lapinmaassa (siis eteläisessä Ruotsissa tai Norjassa) noin 1300-luvulla ja sitten levittäytynyt siitä pohjoiseen. Kadonneet Etelä-Suomen saamelaiset eivät varmasti ole olleet poronhoitajia, siis nomadeja, vaan metsästäjiä ja kalastajia.

Suomalaisilla kotieläimet ja maanviljelys liittyvät ilmeisesti erittäin tiiviisti yhteen jo pitkältä ajalta. Lehmien pidon yksi syyhän oli niiden tuottama lanta.

els kirjoitti:
Sinä varmaan tiedät, mitä sanovat arkeologiset tutkimukset:
- Kaadettiinko kaskea mahdollisesti myös karjan ruokinnan tarpeisiin?
- Milloin nykymuotoiset viljat tulivat Suomeen? (Perunahan jo tunnetaan myöhäiseksi tulokkaaksi, mutta entä ruis, ohja ja kaura)
- Mitä muuta kasvatettiin kuin viljaa?


En nyt pääse yliopiston kirjastoon, mutta pari kommenttia.

- Kysymykseen kasken käytöstä karjan ruokinnan lähteenä esihistoriallisena lähteenä on mahdotonta vastata. Siihen eivät nykyiset tutkimusmenetelmät anna vastausta. Uskottavampaa on kuitenkin, että kuten historiallinen Lapin- ja Itä-Suomen lehmä, myös aikaisempi karja on kesällä hankkinut ravintonsa metsästä ja talveksi niille on niitetty niitty- ja suoheinää ja kerätty koivunlehtiä.

- Ruis ja ohra lienevät tulleet Suomeen pysyvästi roomalaisella rautakaudella ja sitten aloittaneet leviämisensä kohti pohjoista. Siis laajassa mitassa ja pysyvästi noin 2000 vuotta sitten. Hyvin varhaisia esikokeiluja on ollut ilmeisesti useita. Vehnä tuli sitten perässä. Samoin kaura.

- Alunperin ei kai paljon muuta kasvatettu kuin viljaa. Kaskinauriin historiaa en tunne, mutta ymmärtääkseni se on nuorempi tulokas.

Mirka kirjoitti:
Nillan mustavalkoisuus hiukan ihmetyttää, ei kukaan ole kiistänyt sitä, että Suomessa on viljelty, joillakin alueilla jopa runsaasti. Mutta, eikö saaliseläinten katoaminen lähes sukupuuttoon 1800-luvulla kerro juuri tehokkaasta metsästyksestä, jopa silloisella populaatiolla, kotieläinten ohella? Juuri siksi tarvittiin voimakas viljan ja perunan viljelyn lisäys kasvavan väestön ruokkimiseksi. Mm. kirkko osallistui voimakkaasti viljelyvalistukseen. Nauriissa kun ei paljon kaloreita ollut. Viljan ympärille kietoutui myös maanomistus, verotus, kauppa, oikeusjärjestelmä, säätyjako jne, jolloin ne ovat saaneet kulttuurissa suuren huomion verrattuna pyyntiin, joka on ollut rinnalla eräänlaisena harmaana taloutena. Vettä ja rantaakin Suomessa on riittänyt rasvaisine kaloineen, en voi uskoa että eläinperäisistä lähteistä olisi saatu vain 10 E % ennen kuin korkeintaan 1800-luvulla erityisesti työväenluokassa ja muissa vähäväkisemmissä kansankerroksissa. Siihen asti maaseutuväestö on harjoittanut monia elinkeinoja rinnan, on ollut peltoviljelyä toki, mutta myös karjataloutta, kotitarvekalastusta ja pyyntiä, turkiskauppaa, tervankeittoa ym. Pohjanmaan rannikoilla vielä 1800-luvulla hylkeenpyynti oli huomattavaa.


Anteeksi ns. mustavalkoisuuteni, yritän adaptoitua uuteen ympäristöön. Saaliseläinten katoaminen kertoo se, että Suomen luonto ei kyennyt elättämään näin suurta väestöä, vaan tuloksena oli liikapyynti. Näin siis siitä huolimatta, että ravinto tuli pääosin maanviljelystä. Käsite "erätalonpoika" on vakiintunut käsite. Kuten sanoin, metsästys on ollut merkittävä. Lisäksi alueelliset, vuodenaikakohtaiset ja ajalliset vaihtelut ovat olleet hurjia.

Metsästyksen yksi suurimpia funktioita talonpojille ei ollut suinkaan liha vaan turkikset, eli siis kauppa. Kaupalla hankittiin mm. ravintoa, joka oli painottuneesti jauhoja. Helppo ja kevyt kuljettaa, ei pilaannu helposti, voidaan valmistaa ruuaksi monella tavalla.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-12-05 16:08:36 
Poissa
Hongshao liyu
Hongshao liyu
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:55:08
Viestit: 26133
Paikkakunta: Lohja/Helsinki
Toki vilja hyvin säillyvänä on ollut kaupallisesti merkittävä. Myös kuivaksi palvattu liha, suolaliha ja suolakala, hapansilakka ja kapakala sekä juustot ovat olleet hyvin säilyviä! Pakastamistakin käytettiin talvisin. Lisäksi talvipyynti itsessään. Toisaalta haukikin oli vientituote aina Saksaa ja Ruotsia myöten.

_________________
Karppaus kannattaa: Kymmenen vuotta virkeyttä ja painonhallintaa, ilman tarpeettomia ruokarajoitteita.

blogi: http://mirkankysymyksia.blogspot.com/


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-12-05 16:12:24 
Poissa
Hongshao liyu
Hongshao liyu
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:55:08
Viestit: 26133
Paikkakunta: Lohja/Helsinki
SKS julkaisi Suomen maanviljelyn historian pari vuotta sitten, vältava, muistaakseni 2-osainen järkäle joka pitäisi lukea.

_________________
Karppaus kannattaa: Kymmenen vuotta virkeyttä ja painonhallintaa, ilman tarpeettomia ruokarajoitteita.

blogi: http://mirkankysymyksia.blogspot.com/


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-12-05 16:26:36 
Poissa
sintti
sintti

Liittynyt: 2005-12-05 11:26:46
Viestit: 25
Paikkakunta: Oulu
Hmm. Jokin tökkii tässä käytöliittymässä. Tuo kello 3.48 viesti on minun. Jostakin syystä se ei näemmä ole mennyt minun nimiini. Edellinen lähettämäni toiseen ketjuun kyllä meni.

Onko tässä joku aikaraja, joka katkaisee yhteyden? Tein työtä koneella koko ajan ja tuo ikkuna oli auki taustalla, mutta kätkettynä. Kone apple, käyttis X.3, selain Safari.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-12-05 16:27:42 
Poissa
kakarakarppi
kakarakarppi
Avatar

Liittynyt: 2005-09-14 16:13:08
Viestit: 2074
Nilla kirjoitti:
Hmm. Jokin tökkii tässä käytöliittymässä. Tuo kello 3.48 viesti on minun. Jostakin syystä se ei näemmä ole mennyt minun nimiini. Edellinen lähettämäni toiseen ketjuun kyllä meni.

Onko tässä joku aikaraja, joka katkaisee yhteyden? Tein työtä koneella koko ajan ja tuo ikkuna oli auki taustalla, mutta kätkettynä. Kone apple, käyttis X.3, selain Safari.


on aikaraja, jos et oo ollu aktiivinen sen aikana niin heittää ulos... en tiiä tosin tuota rajaa

_________________
(kato addikti on addikti, vaikka voissa paistais)
Muutoksen kesä!
iHerbistä ensitilaajalle alea 5$ koodilla KAJ788


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-12-05 16:33:13 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2005-01-28 14:59:06
Viestit: 196
Paikkakunta: Helsinki
Mirka kirjoitti:
Markku, unohda jo se ruis. Sitä on syönyt pienen pieni koilliseurooppalainen populaatio, kun taas sydäntaudit rukiista riippumatta esiintyvät ympäri maailmaa. Jos ruis suojaisi, Itä-Suomen ja Venäjän sydäntilastot olisivat maailman huippua. Niin ne ovat olleetkin, mutta väärin päin. Hyviä tilastoja löytyy sen sijaan Japanista, Sveitsistä, Kreetalta, ...

Eihän ruis ole tietenkään ainoa magnesiumin lähde, joka suojaa sydäntä, infarktilta. Tuskin Itä-Suomessa kulutetaan ruista sen enempää kuin muuallakaan Suomessa. Valkoista leipää myydään sielläkin kuten myös Venäjälläkin. Enää ei Suomessa syödä ruista eikä muutakaan täysjyväviljaa niin paljon kuin ennen. Vaikka meillä syödäänkin ruista enemmän kuin useissa muissa maissa henkeä kohti, se ei tietenkään osoita sitä, että kaikki söisivät ruista yhtä paljon. Sellaisia, jotka syövät ruista ja muuta täysjyväviljaa lähes 100 kg vuodessa (n. 300 g päivässä), lienee Suomessakin hyvin vähän. Japanissa taas pääasiallisin magnesiumin lähde on soija.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-12-05 16:42:02 
Poissa
kakarakarppi
kakarakarppi
Avatar

Liittynyt: 2005-09-14 16:13:08
Viestit: 2074
Markku kirjoitti:
Mirka kirjoitti:
Markku, unohda jo se ruis. Sitä on syönyt pienen pieni koilliseurooppalainen populaatio, kun taas sydäntaudit rukiista riippumatta esiintyvät ympäri maailmaa. Jos ruis suojaisi, Itä-Suomen ja Venäjän sydäntilastot olisivat maailman huippua. Niin ne ovat olleetkin, mutta väärin päin. Hyviä tilastoja löytyy sen sijaan Japanista, Sveitsistä, Kreetalta, ...

Eihän ruis ole tietenkään ainoa magnesiumin lähde, joka suojaa sydäntä, infarktilta. Tuskin Itä-Suomessa kulutetaan ruista sen enempää kuin muuallakaan Suomessa. Valkoista leipää myydään sielläkin kuten myös Venäjälläkin. Enää ei Suomessa syödä ruista eikä muutakaan täysjyväviljaa niin paljon kuin ennen. Vaikka meillä syödäänkin ruista enemmän kuin useissa muissa maissa henkeä kohti, se ei tietenkään osoita sitä, että kaikki söisivät ruista yhtä paljon. Sellaisia, jotka syövät ruista ja muuta täysjyväviljaa lähes 100 kg vuodessa (n. 300 g päivässä), lienee Suomessakin hyvin vähän. Japanissa taas pääasiallisin magnesiumin lähde on soija.


kuinka kauan jaksat samaa jankata?

_________________
(kato addikti on addikti, vaikka voissa paistais)
Muutoksen kesä!
iHerbistä ensitilaajalle alea 5$ koodilla KAJ788


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2005-12-05 16:48:02 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2005-01-28 14:59:06
Viestit: 196
Paikkakunta: Helsinki
iida kirjoitti:
Markku kirjoitti:
Mirka kirjoitti:
Markku, unohda jo se ruis. Sitä on syönyt pienen pieni koilliseurooppalainen populaatio, kun taas sydäntaudit rukiista riippumatta esiintyvät ympäri maailmaa. Jos ruis suojaisi, Itä-Suomen ja Venäjän sydäntilastot olisivat maailman huippua. Niin ne ovat olleetkin, mutta väärin päin. Hyviä tilastoja löytyy sen sijaan Japanista, Sveitsistä, Kreetalta, ...

Eihän ruis ole tietenkään ainoa magnesiumin lähde, joka suojaa sydäntä, infarktilta. Tuskin Itä-Suomessa kulutetaan ruista sen enempää kuin muuallakaan Suomessa. Valkoista leipää myydään sielläkin kuten myös Venäjälläkin. Enää ei Suomessa syödä ruista eikä muutakaan täysjyväviljaa niin paljon kuin ennen. Vaikka meillä syödäänkin ruista enemmän kuin useissa muissa maissa henkeä kohti, se ei tietenkään osoita sitä, että kaikki söisivät ruista yhtä paljon. Sellaisia, jotka syövät ruista ja muuta täysjyväviljaa lähes 100 kg vuodessa (n. 300 g päivässä), lienee Suomessakin hyvin vähän. Japanissa taas pääasiallisin magnesiumin lähde on soija.


kuinka kauan jaksat samaa jankata?

Niin kauan kun muut jaksavat.


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 110 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 5 6 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa


Voit kirjoittaa uusia viestejä
Voit vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)