karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-05-14 00:15:13

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 72 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2020-07-05 20:47:57 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
Aivan, mutta karppu kysyi, onko kukaan saanut pufaa vähentämällä tulehdusta korjattua. Itsehän olen borrekroonikko, joten se riittää ihan yksinään selitykseksi. Samalla tietysti alkuperäinen kysymys jää: voiko pufan poisjättämällä parantaa hiljaisen tulehduksen?

Eli uusintana: minulla itselläni pufan välttely ei ole parantanut tulehduksesta kertovia asioita. Koska olin ensin vilja-allergikko (vuodesta 2000), sitten aloin karpata (vuonna 2011) ja täysin pufaton, myös pähkinätön, broileriton jne. olen ollut pari vuotta, sitä ennen vähensin pufaa koko ajan, olen itse asiassa ihan hyvä koehiiri tässä asiassa. Yksi muuttuja kerrallaan ja riittävän monta vuotta aikaa.

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-07-05 23:23:04 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1207
Täysin pufaton? (Lihakin sisältää pieniä määriä monityydyttämättömiä rasvoja.)

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-07-06 08:47:25 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
Karppu, joo pitää paikkansa. Mietinkin pitäskö toi korjata mut en jaksanu. Siis täysin vailla "kontekstistaan irrotettua" pufaa, ja lisäks kanaton ja pähkinätön. Aattelin et toi kanattomuus kertoo mitä tarkotan mut ehkei tarpeeks selkeesti.

Jossain vaiheessa välttelin possuakin ja oikeastaan edelleen vähän silleen rajoitan et tulee syyllinen olo jos syö vaikka pelkkää possua jonain päivänä, kun possussa on kutosta enempi ku naudassa tai lampaassa.

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-07-08 16:40:41 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2018-06-05 15:08:11
Viestit: 1207
Erfis kirjoitti:
minulla itselläni pufan välttely ei ole parantanut tulehduksesta kertovia asioita. Koska olin ensin vilja-allergikko (vuodesta 2000), sitten aloin karpata (vuonna 2011) ja täysin pufaton, myös pähkinätön, broileriton jne. olen ollut pari vuotta, sitä ennen vähensin pufaa koko ajan, olen itse asiassa ihan hyvä koehiiri tässä asiassa. Yksi muuttuja kerrallaan ja riittävän monta vuotta aikaa.

Siinä tapauksessa kuulut ehkä siihen geneettiseen ryhmään, joka tarvitsee muita enemmän linolihappoa.

_________________
ME-tauti (G93.3)
Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus((E06.3))


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-01-08 09:49:05 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4891
Tällä kertaa IL:n Heljä asialla
Nämä ruuat lisäävät elimistösi tulehdusta – se voi jouduttaa lukuisia sairauksia
Lainaa:
Jotkut ruuat lisäävät kehon matala-asteista tulehdusta, joka taas lisää monien vakavien sairauksien riskiä.

Omilla ruokavalinnoilla voi joko lisätä tai vähentää elimistön matala-asteista tulehdusta.
Liha ja runsassokeriset syötävät näyttävät olevan sellaisia ruokia, jotka voivat lisätä tulehdusta.
Jos lautasella on runsaasti tummanvihreää, oranssia ja keltaista syötävää, suunta on hyvä.

Elimistössämme salakavalasti muhiva tulehdus näyttää olevan yksi merkittävä tekijä monessakin vaikeassa sairaudessa.

Ruokavalinnoillamme voimme itse vaikuttaa siihen, miten tulehdustila joko hiipuu tai leimahtaa.

Harvardin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan blogissa kerrotaan siitä, miten ruokavaliomme vaikuttaa elimistön tulehdukseen.

On tärkeää muistaa, että tulehdusta on pääosin kahta eri lajia. On akuutteja tulehduksia ja on kroonisia tulehduksia.

Akuutti tulehdus on kyseessä esimerkiksi silloin, kun saamme haavan. Haavan tienoo voi punoittaa ja olla kipeä, koska siinä on akuutti tulehdus. Tämä on vain hyväksi, sillä näin keho korjaa haavan aiheuttamia vahinkoja.

Krooninen tulehdus on toinen asia. Kroonisessa tulehduksessa keho pyrkii tavalla tai toisella eroon haitallisista ainesosista, esimerkiksi tupakoinnin kautta kehoon tulevista myrkyistä.

Matala-asteisella, kroonisella kehon tulehdustilalla on yhteys vakaviin, kroonisiin sairauksiin.

Huima vaikutus

Matala-asteinen tulehdus voi ajan kuluessa vaurioittaa verisuonia, valtimoita, hermostoa ja sisäelimiä.

Matala-asteinen tulehdus voi jouduttaa sydänsairauksien ja tyypin 2 diabeteksen puhkeamista, joidenkin syöpien syntymistä ja suolistosairauksien alkua.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa tällaisen tulehdustilan syntymiseen ja ylläpitämiseen. On ruokia, jotka ylläpitävät tulehdusta ja ruokia, jotka voivat sammuttaa matala-asteista tulehdusta.

Tulehdusta lisäävä ruokavalio voi lisätä jopa 38 prosenttia riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Tulehdusta lisäävällä ruokavaliolla on myös yhteys huonoihin kolesteroliarvoihin.

Runsaasti punaista tai prosessoitua lihaa sisältävä ruoka ja runsaasti niin sanottuja höttöhiilareita eli esimerkiksi paljon sokeria ja valkoisia jauhoja sisältävät ruuat näyttävät voivan pitää yllä matala-asteista tulehdusta.

Myös runsas sokerilimujen juominen yhdistetään tulehdusta ruokkivaksi.

Totuttaudu happamaan

Tulehdusta sammuttaviksi ruuiksi lasketaan muun muassa pinaatin ja lehtikaalin kaltaiset vihreät lehtivihannekset, täysjyvätuotteet, hedelmät, tee ja kahvi.

Näissä tuotteissa on runsaasti tulehdusta vähentäviä karotenoideja, flavonoideja, vitamiineja ja kuitua.

Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että oikein koostetulla ruokavaliolla voidaan ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja.

Harvardin tutkijat antavat myös käytännön vinkkejä arkisiin, matala-asteista tulehdusta kurissa pitäviin ruokavalintoihin.
1. Valitse täysjyvätuotteita aina kun voit.
2. Syö välipalaksi hedelmiä ja vihanneksia.
3. Täytä aterialla aina lautasesta toinen puoli vihanneksilla.
4. Mitä happamamman makuinen vihannes tai hedelmä, sitä parempi!
5. Kun teet ruokaa itse, älä kypsennä vihanneksia liian kauan.

Matala-asteista tulehdusta hillitseviä ruokia
Punaiset, oranssit ja keltaiset kasvikset ja hedelmät
Tummanvihreät kasvikset
Hedelmät ja vihannekset
Pavut
Pähkinät ja siemenet
Kuitupitoinen täysjyvävilja
Kurkuma, pippurit, valkosipuli, inkivääri, sipulit
Vihreä tee ja musta kahvi
Ruokaöljyt (esimerkiksi oliivi- ja rypsiöljy), omega-3-rasvahapot, rasvainen kala

Palkittu Heljä laittaa ruokaöljyt suoraan tulehdusta hillitseviin, vaikka alkuperäistekstissä mainitaan niiden sisältämät kertatyydyttymättömät rasvahapot.

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-01-08 10:07:21 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29313
Niin, ruokaöljyistä siemenöljyt kuuluvat kaikkein pahimmin inflammaatiota aiheuttaviin ruokiin:

https://www.healthline.com/nutrition/6- ... bohydrates


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-01-08 10:23:05 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2010-09-17 21:34:19
Viestit: 131
Kasari kirjoitti:
Palkittu Heljä laittaa ruokaöljyt suoraan tulehdusta hillitseviin, vaikka alkuperäistekstissä mainitaan niiden sisältämät kertatyydyttymättömät rasvahapot.


Kyllähän alkuperäistekstissä nimenomaan lukee lopun Anti-inflammatory foods -taulukossa:
Mono-unsaturated fatty acids (olive oil, canola oil, sesame oil


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-01-08 13:23:18 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4891
Tuna kirjoitti:
Kasari kirjoitti:
Palkittu Heljä laittaa ruokaöljyt suoraan tulehdusta hillitseviin, vaikka alkuperäistekstissä mainitaan niiden sisältämät kertatyydyttymättömät rasvahapot.


Kyllähän alkuperäistekstissä nimenomaan lukee lopun Anti-inflammatory foods -taulukossa:
Mono-unsaturated fatty acids (olive oil, canola oil, sesame oil

Aivan: Mono-unsaturated fatty acids. Tämän Heljä sivuutti

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-01-08 14:43:25 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2011-02-22 08:20:56
Viestit: 381
"Palkittu Heljä laittaa ruokaöljyt suoraan tulehdusta hillitseviin, vaikka alkuperäistekstissä mainitaan niiden sisältämät kertatyydyttymättömät rasvahapot."

Eihän sitä muuten palkituksi toimittajaksi pääsisikään!!!!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-01-23 13:22:24 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2015-10-14 21:57:51
Viestit: 918
Paikkakunta: Rannikko
Lainaa:
Runsaasti punaista tai prosessoitua lihaa sisältävä ruoka ja runsaasti niin sanottuja höttöhiilareita eli esimerkiksi paljon sokeria ja valkoisia jauhoja sisältävät ruuat näyttävät voivan pitää yllä matala-asteista tulehdusta.

Liha on tuossa niputettu JA -sanalla höttöhiilareihin, tarkemmin PALJON sokeria ja valkoisia jauhoja sisältäviin ruokiin. Sinänsä varmaan ihan totta. Lihasta ja prosessidusta lihasta ei saada muuten pahista, vaikka kuinka toivoisivat. Ovat kuitenkin niin ovelia, etteivät valehtele suoraan, vaan antavat vain ymmärtää. Jos joskus joutuisi vastuuseen sanoistaan, niin: "Enhän minä niin väittänyt." Siis lukijan oma vika. Näitä pitäisi lukea kuin laki- tai sopimustekstiä tarkasti ja varuillaan.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-12-05 10:38:38 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4891
Bodyfitnessurheilija Laura Lehtinen huomasi kisa-aamuna hälyttävän oireen ja tajusi pian, että kaikki ei ole kunnossa – suolistosairaus vei sairaalaan
Lainaa:
Tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) ovat yleistyneet. Laura Lehtinen kertoo kokemuksistaan.
---
Silloin kun suoli on rauhallisempi, Laura syö mahdollisimman monipuolisesti, ”laadukasta ruokaa”.

Hiilihydraatin lähteinä toimivat muun muassa kaura, riisi ja maissi. Proteiinia Laura saa kalasta, kanasta, laktoosittomista maitotuotteista sekä kananmunista. Rasvat Laura ottaa pähkinöistä, avokadosta ja kasvisöljyistä. Lisäksi hän syö päivittäin paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

– Kun suolen suhteen tilanne on huonompi, kuidun määrää on heti vähennettävä eli käytännössä kasvikset ja täysjyvätuotteet vähenevät. Akuutissa vaiheessa ruoan on oltava mahdollisimman helposti imeytyvää. Liika lisätty sokeri ja eläinperäinen rasva ei tee suolellekaan hyvää, joten niitä vältän...

Mitenkähän tuo rasvajuttu oikein meneekään?

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-12-05 10:58:43 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29313
Vikaan meni, mitta sehän on Hölmölössä hyshys, että hehkutetut siemenöljyt - eivät aiheettomasti demonisoidut eläinrasvat - altistavat IBD:lle;

Lukujuttu siitä mitä tapahtui kun Färkkilä lipsautti totuuden julkisuuteen:

https://turpaduunari.fi/voita-vai-rypsioljya/amp/


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 72 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)