karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-03-28 10:12:40

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Lähetä vastaus
Käyttäjätunnus:
Otsikko:
Viestin sisältö:
Kirjoita viesti, siinä voi olla enintään 60000 merkkiä. 

Hymiöt
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :twisted: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: =D> #-o =P~ :^o [-X [-o<
Katso lisää hymiöitä
Fontin koko:
Fontin väri
Vaihtoehdot:
BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat käytössä
Älä salli BBCode:a
Älä salli hymiöitä
Älä käsittele linkkejä automaattisesti
   

Otsikko - korkea kolestroli ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kysyisin:
Julkaisija Viesti
  Viestin otsikko:  Re: korkea kolestroli ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kysyisin:  Vastaa lainaamalla
Greta kirjoitti:
Siis oliko tuo 150g:n suositus nyt nimenomaan, jos on lisämunuaisessa häikkää?

Siis kenen suosittelemana? Schwarzbeinin mukaan kaikille ja OD-terapeutin mukaan kaikille nuorille ja paljon aivotyötä tai fyysistä työtä tekeville, jos matalilla hiilareilla voi huonommin.

Greta kirjoitti:
Onko sinulle misukisu tehty tuo ASI-testi? Millainen se on?

Joo, MDD tekee noita. Siinä mitataan syljestä 4 kertaa päivässä kortisoli ja DHEA-tasot. Testin voi tehdä kotona ja lähettää näytteet MDD:lle. Normilääkärin puolella vastaavia testejä on aamu- ja iltakortisoli verestä, jolloin ilta-arvon pitäisi olla n. puolet aamuarvosta ollakseen normaali.

Greta kirjoitti:
Miten olet huomannut tuon hiilarimäärän noston vaikutukset? Onko niillä suora vaikutus esim. kilpirauhasarvoihin?

Se olisi jo liian pitkä juttu tähän ketjuun, mutta kyllä vaikutuksen huomaa selvästi. Mulla on ruokapäiväkirjapuolella oma ketju, johon olen kirjoitellut aiheesta. Olo on parantunut ihan hurjasti hiilihydraattien lisäämisen myötä, mutta toisaalta aineenvaihdunta on niin sekaisin, että se ei siedä mitä tahansa hiilihydraattia. Kilpirauhasarvothan mulla on olleet normaalit mittauksissa. Tuossa edelliseen viestiini lainaamassa Lylen pätkässä kerrotaan kilpparin ja hiilarimäärien yhteyksistä.
Viesti Lähetetty: 2009-10-04 11:21:20
  Viestin otsikko:  Re: korkea kolestroli ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kysyisin:  Vastaa lainaamalla
misukisu kirjoitti:
Niinkuin sanoin, niin kaikille ei välttämättä tule tuota ongelmaa. Käytännössähän se on lisämunuainen, joka ongelman varsinaisesti aiheuttaa. Kilppari ja lisämunuainen vaan ovat aika tiukassa linkissä ja usein ongelmat toisessa aiheuttavat ongelmia siinä toisessakin.

Mullahan itsellä ei kilppariongelmaa ole, vaan pelkästään lisämunuainen prakaa ja sitäkautta olen joutunut perehtymään asiaan. Sain 3 vuotta karppailla ihan rauhassa ennenkuin mitään huomattavia oireita edes tuli. Ja nämä pahemmat alkoi vasta 5 vuoden karppailun jälkeen.



OD-lääkäri antoi sellaisen hyvän vinkin, että mittaa ketostixillä ketot 2-3 tuntia viimeisen aterian jälkeen illalla. Jos sokerisäädöissä on jotain ongelmaa, niin sen pitäisi näkyä siellä. Itse olen vielä 100g hiilareilla illalla selvästi ketoosissa.

Lisämunuaisen kunnon tsekkaamiseen on MDD:llä ASI-testi, jonka perusteella voi katsoa mikä tilanne itsellä tuossa suhteessa on. Kuten sanottua, on mahdollista, että on kilpparivajis, joka ei vaikuta lisämunuaiseen ja sitä kautta tilanne voi olla erilainen.



Aamu-unisena luen tätä ketjua jälleen.. Siis oliko tuo 150g:n suositus nyt nimenomaan, jos on lisämunuaisessa häikkää? Onko sinulle misukisu tehty tuo ASI-testi? Millainen se on? Miten olet huomannut tuon hiilarimäärän noston vaikutukset? Onko niillä suora vaikutus esim. kilpirauhasarvoihin?

Minulle nuo ketostixit ei ole ikinä näyttäneen mitään. Kaippa elimistö sitten niin tehokkaasti käyttää ne ketoaineet, ettei niitä virtsaan riitä..
Viesti Lähetetty: 2009-10-03 08:27:25
  Viestin otsikko:  Re: korkea kolestroli ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kysyisin:  Vastaa lainaamalla
Mä olen vähän sulatellut näitä tämän threadin juttuja. Ninnillä ja Spektroliitilla on varmasti ollut raskasta homman kanssa, ikävää luettavaa. Ikävää on myös että ympäristö ei ymmärrä omaa jaksamattomuutta ollenkaan ja varsinkin ennen diagnoosia sitä voi olla itsekin vaikea hyväksyä.

Mä en pidä ollenkaan mahdottomana, että lisämunuaisessakin voi olla (tai voi olla ollut aiemmin) ongelmaa, kun ottaa karppailuhistoriankin huomioon. Silti vaikka tuo testi (ninnillä) näyttääkin ihan siistiltä. Miksi? No koska:

1. Styroksiini sisältää T4:ää, joka yleensä auttaa edes jonkinverran JOS lisämunuainen on kunnossa. Mutta jossei ole, isompi pullonkaula on T4-T3 konversiossa ja siihen tuo kyseinen lääke ei auta, pistää vaan lisää painetta systeemiin.

2. Taustalla myös liikaliikuntaa, joka ihan itsessään voi aiheuttaa lisämunuaisongelmaa.

3. Sydämentykytykset, pulssin nousu jne. ei ole normaaleja vajisoireita. Niitä on joskus kilpparin autoimmuunisairauksissa silloin kun immuunijärjestelmä tuhoaa kilpparia. Silloin kilppari toimii vuorotellen täysillä ja ei ollenkaan. Lisäksi se, että reagoivat hiilarimääriin on epäilyttävää. Samoin se, että magnesium tehoaa niihin.

Ja tosta magnesiumista pääsee sitten niihin selkävaivoihin, joita mullakin on/oli ja jotka ovat nyt tilanteen parannuttua hävinneet kuin seinään. Lisämunuainen kun tuottaa myös mineralokortikoideja, jotka säätelevät nestetasapainoa ja sitä kautta kivennäisaineiden (kuten sen magnesiumin) käyttöä. Jos on tarvetta syödä magnesiumia lisäravinteena karpilla ja varsinkin jos ilman sitä on kireät hartiat/selkä tai jalkakramppeja, niin kannattaa ainakin harkita sitä mahdollisuutta, että lisämunuainen vetää ylikuormalla.

Kuinka muuten kilppari voi samaan aikaan olla vajiksella ja liikatoiminnalla? Siis muuten kuin autoimmuunisairauden tapauksessa. Ainakin noi ninnin kuvaamat oireet kuulostaa selvästi lisämunuaisperäisiltä ja mulla on ihan samoja, vaikka kilppari on ihan kunnossa. Itse epäilen, että kyse olisi siitä että lisämunuaisen kuori ja ydin väsyisivät vähän eri tahdissa ja sitä puuttuvaa kortisolia hätätilanteessa (kuten verensokerin laskiessa liian alas) korvataan esim. adrenaliinilla, joka nostaa sykettä ja tekee olon epämukavaksi. Mutta arvailua vaan...

Joka tapauksessa noilla oireilla en itse nykytiedoillani uskaltaisi enää karpata alle 100-150g hiilareilla. Hiilareiden nosto tosin on tuollaisessa tilanteessa hurjan vaikeaa ja ikävääkin, kun tulee tykytyksiä ja muuta ikävää. Ainakin oma elimistö on just nyt tosi tarkka hiilareiden laadusta ja jos vedän liikaa fruktoosia ja viljoja niin ihan varmasti alkaa parin tunnin sisään rintakehästä puristaa tai tykytellä. Peruna ja sushiriisi, hapatettu kaurasuurimo ja tomaattimehu on tällä hetkellä mulla hiilarinlähteinä ja jaan niitä pitkin päivää kun mulla ei näillä kortisoleilla muuten verensokeri pysy tarpeeksi korkealla.

Mutta jos sitten palataan ihan puhtaaseen kilppariasiaan, niin tässä vielä pari lainausta Lylen ketokirjasta:
Lainaa:
T3 levels in the body are primarily related to the carbohydrate content of the diet (44-46)
although calories also play a role (47-49). When calories are above 800 per day, the carbohydrate content of the diet is the critical factor in regulating T3 levels and a minimum of 50 grams per day of carbohydrate is necessary to prevent the drop in T3 (44,48,49).

Lainaa:
Within days of starting a ketogenic diet, T3 drops quickly. This is part of the adaptation to prevent protein losses and the addition of synthetic T3 increases nitrogen losses during a ketogenic diet (1). In fact the ability to rapidly decrease T3 levels may be one determinant of how much protein is spared while dieting (51).
Lainaa:
Hypothyroidism and euthyroid stress syndrome (ESS)
There are two common syndromes associated with low levels of T3 which need to be differentiated from one another. Hypothyroidism is a disease characterized by higher than normal thyroid stimulating hormone (TSH) and lower levels of T3 and T4. The symptoms of this disease include fatigue and a low metabolic rate. The decrease in T3 due to hypothyroidism must be contrasted to the decrease seen during
dieting or carbohydrate restriction. Low levels of T3 with normal levels of T4 and TSH (as seen in ketogenic dieting) is known clinically as euthyroid stress syndrome (ESS) and is not associated with the metabolic derangements seen in hypothyroidism (1). The drop in T3 does not appear to be linked to a drop in metabolic rate during a ketogenic diet (17,52). As with other hormones in the body (for example insulin), the decrease in circulating T3 levels may be compensated for by an increase in receptor activity and/or number (1). This has
been shown to occur in mononuclear blood cells but has not been studied in human muscle or fat cells (53). So while T3 does go down on a ketogenic diet, this does not appear to be the reason for a
decrease in metabolic rate.

Ja sitten vielä suositus Lylen Flexible Dieting kirjasta
Lainaa:
There are a number of reasons I’m picking 100 g/day as the bottom end minimum. I already mentioned that at least this many carbs is needed to upregulate thyroid hormone which helps get metabolic rate up and running again. As well, since leptin appears to be sensitive to carbohydrate intake (along with total calories), raising carbs will help raise leptin further helping to fix metabolic rate. This is especially important for people taking a 2 week diet break but also for people looking at longterm maintenance. Additionally, allowing more carbs in the diet allows for more food freedom (while keeping things controlled) which tends to enhance long-term adherence.
Finally, 100 g/day will just avoid ketosis, at least in inactive people. Now, this isn’t to say that I think being in ketosis is necessarily bad or dangerous but we simply don’t know the extended long-term effect of ketosis. Keeping carbs high enough to just avoid ketosis avoids the problem entirely without putting people for whom carb intake can be a problem right back in the same boat that they were in. Even then, 100 g/day is generally tolerated by even extremely insulin resistant individuals (though they may need to keep their carb intake limited to vegetables and fruits, no starches).


Mutta itse tosiaan vedän nyt varman päälle ja tähtään 150g:aan hiilareita päivässä. Mieluummin hieman yli kuin alle. Eron huomaa olossa ihan muutamassa päivässä. Vaikeaahan tämä on yli kuuden vuoden karppauksen jälkeen, hiilarit pyrkii alas ihan itsekseen.
Viesti Lähetetty: 2009-08-17 19:48:08
  Viestin otsikko:  Re: korkea kolestroli ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kysyisin:  Vastaa lainaamalla
Spektroliitti: pitkät sepustukset on aina tervetulleita, niin vaikea tää homma on kaikkine hemmetin hormooneineen mikä voi olla vinksollaan.
Viesti Lähetetty: 2009-08-12 18:59:37
  Viestin otsikko:  Re: korkea kolestroli ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kysyisin:  Vastaa lainaamalla
Aika mielenkiintoista :-k Minulla olivat nuo vastaavat arvot matalempia eli aamu 0.52, keskipäivä 0,15, iltapäivä 0.11 ja ilta 0.03. Sen sijaan minulla olivat DHEA:t aika hyvin viitteillä eli aamu 7-9 225 ja se toinen 433.

Minullahan todettiin vajis tuossa vajaan parin kuukauden sisällä ja nyt olen ollut hieman alle 3 vkoa Armourilla. Näytin ko. lääkärille (on näihin perehtynyt) omat tulokseni ja hänestä niissä ei ollut ongelmaan.
Minullahan tuli kesäkuussa aikas pahat oireet kortisonipiikistä (lihasvoimat nollille, lämpöilyä, nukkumattomuutta kamallalla väsyllä jne.). Kyseessä oli silloin kaikella todennäköisyydellä thyroid dump eli olin sen noin kolme viikkoa samanaikaisesti sekä vajaalla että liikatoiminnalla (en suosittele :wink: ). Siitä prosessi sitten lähti etenemään. Armourista on ollut itselleni jo nyt uskomaton hyöty =D> Nyt vasta jälkeenpäin huomaa kuinka paljon sillä on ollut vaikutusta itseen vuosien varrella. Sanoisin ainakin, että vähintään tämän vuosituhannen juttu, jollei aiemmin.
Tarkemminhan se Armourin vaikutus arvoihin näkyy muutamien viikkojen päästä kun menen labroihin.
Mietin tässä omalta kohdaltani vaan tuota lisämunuaisjuttua, koska jo nyt kestävyyskunto on parantunut huomattavasti ja mitään sivuoireita ei ole tullut... Olen kyllä varmuuden vuoksi pureskellut aamiaisen jälkeen pienenpienen palan lakritsanjuurta. Voi hyvin olla plasebo, mutta ainakin maistuu hyvältä :lol:

Jännä, minkä olen yhdistänyt, kun täällä puhutaan paljon kiinalaisesta lääketieteestä, mutta myös ayurvedasta löytyy mielenkiintoinen kytkentä vata-dosaan, jolle suositellaan lakritsijuurta ja se on pääaineena esim. vata-teessä. On muuten miellyttävän rauhoittava vaikutus, jos stressitaso joskus meinaa hypätä yli (kokeiltu mm. treffeillemenohermoiluun). En ole asiaan sen tarkemmin perehtynyt, mutta itselle on esimerkiksi intialainen tohtori antanut diagnoosiksi vata-kapha epätasapainon eli heiman "maanis-depressiivisen". Vaikea siis saavuttaa tasapainoa ja helposti menee jompaan kumpaan. Voi olla kyllä hyvin, että tässä selkää parannellessa olen saanut sen stressipuolen rauhoittumaan ja sitä myötä kun kilpparilääkitys on alkanut niin kroppa helpommin tasapainottuu :-k

Tästä tuli nyt pitkä sekä kohtuullisen sekava sepustus ja meni hieman ohi aiheesta. Mutta vajis ei ole vaikuttanut minulle arvoja kolesteroliarvoja huonontavasti (heh...että menee tämä juttu myös otsikon alle :oops: ).

Mielellään otan kyllä konkareilta kommentteja vastaan.
Viesti Lähetetty: 2009-08-12 18:22:23
  Viestin otsikko:  Re: korkea kolestroli ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kysyisin:  Vastaa lainaamalla
misukisu kirjoitti:
Mielenkiintoista. Mitenkäs kortisolit?

Voiko tuon lukea niin, että sulla on ollut kilpparivaje jo 35 vuotta, josta olet karpannut n. 5 vuotta, ja 1,5-2 vuotta sitten sulle tuli ongelmia (eli n. 3 vuotta karppauksen aloituksen jälkeen), joiden takia päädyit vaihtamaan kilpparilääkkeen sellaiseen, joka sisältää suoraan T3:sta?

Kortisolit oli alarajalla aamusta iltaan.
Kilppari lääkitys on ollut 1,5 v joista armouria valtaosa. 2-3 kk söin styroksiinia ja lopetin, kun meni muisti, itketti koko ajan, suunnittelin itsaria... Kun styroksiinia laskin ja armouria nostin, niin nuo oireet poistui heti. Laskin styroksiinin pois 2 vkossa. Antioksidantti lekurin mukaan mulla on ollut vajis syntymästä asti oireiden perusteella.
misukisu kirjoitti:
Oletko miettinyt sellaista mahdollisuutta, että karppaus olisi voinut vaikuttaa tuohon pari vuotta sitten tapahtuneeseen juttuun? Siis mietin vaan, kun mulla ekat oireet alkoi n. 3 vuotta aloituksen jälkeen. Ja lisämunuaisongelmat voivat vaikuttaa juuri niinpäin, että vaikka T4-tasot pysyvät samoina(tai jopa nousevat), niin T3-tasot laskee. Tosin mahdoton sanoa onko tuo sun ongelma sellainen, joka olisi tehnyt niin.

En osaa sanoa...jos ajatellaan tuota jaksamattomuutta myös lisämunuaisten kautta, niin olen n. 20 v ollut aika jaksamaton harrastamaan ja siitä olen yhtä vuoden pätkää tullut koomaan aika äkkiä. Hyvä pätkä ajoittui ensimmäisen lapsen syntymisen jälkeen tällöin myös vielä laihduin suht kivuttomasti, kunhan söin "tarpeeksi", mutta odotus oli yhtä helvettiä kaikkine kotkotuksineen. Kun vuoden kävin salilla (synnytyksen jälkeen meni n.8 kk kun aloitin salilla käymisen) en laihtunut yhtään, söin toki ihan liian vähän ja painoni nousi koko ajan. Liikuin 16 h viikossa lenkkeineen, saleineen, tansseineen, pyöräilyineen...ja sitten just ennen toista raskautta en pystynyt enää liikkumaan, kun olin koko aja ihan poikki ja väsynyt. Monta kertaa yritin elvyttää liikuntaa vain kävelemällä pikku lenkkejä, sopivalla vauhdilla ja 3-4 krtaa/vko, mutta tulin heti koomaan 2 vkon jälkeen ja jos jatkoin tulin kuumeseen ja flunssaan..tuksin kuselle jaksoi mennä.

misukisu kirjoitti:
Joka tapauksessa sekä Diana että Valerie yhdistävät kilppariongelmat ja lisämunuaisongelmat yhdeksi vyyhdeksi kirjoissaan, joten ne lienevät suhteellisen yleinen parivaljakko. Lisäksi tämä ongelma on siitä ikävä, että lisämunuaisen kuormittaminen tuntuu hyvältä ja vaurioita on vaikea huomata ennenkuin ne ovat jo pahoina.

Juu näinhän se menee. Kun hormoonit on päin peetä, niin jollain tavalla toinen yrittää toista kompensoida ja tulee semmonen korttitalo joka vaan odottaa kaatumista.

misukisu kirjoitti:
Tuliko sulle lisähiilareista tykytystä heti karppauksen alusta alkaen, vai vasta nyt parina viimeisenä vuotena?

Ei heti tullut. Mulla alkoi ennen kilpparilääkitystä (varmaan vuosi pari aikaisemmin)yks sunnuntai hullun tavalla sydän hakkaamaan ja lepopulssi oli 120. Veri viuhui maatessa korvista ja oli tosi hengästynyt olo. Silloin alkoi myös aamupäivisin kova käsien vapina. Hain mankkua ja se lopetti ne oireet ihan pvässä ja kun mankun jätti pois vkoksi kovat paineet palasi. Sen jälkeiseen/niihin aikoihin elämään sijoittaisin tuon liika hiilareista tapahtuvan tykytyksen ja toki se jatkuu vielä. Verenpaine ja pulssi ei vieläkään ole kunnossa vaikka toki paremalla tolalla. En tiedä mitä sille tekisin. Vähensin kilppari lääkitystäkin 15 µ, mutta tulin ihan koomaan ja nukuin 2-3 päikkärit pvässä. Ideoita otetaan vastaan :D
Verenpaineet on jotain 160/90.
Edit: toivottavasti toimii http://kuvablogi.com/nayta/2174849/
Viesti Lähetetty: 2009-08-12 16:39:12
  Viestin otsikko:  Re: korkea kolestroli ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kysyisin:  Vastaa lainaamalla
ninni74 kirjoitti:
Tein mdd:n ressitestin ja ei se hyvin mennyt. DHEA ja DHEA/kortisoli oli ylärajaan kaksin kertaiset. Siihen aikaa lämmöt oli aamulla 36 ja rapiat ja liikunnan jälkeen 35.5. Tuohon aikaan en enää voinut kyllä liikkuakkaan, kun meni vointi 2 vkossa alamäkeen. Nyt liikkuminen on, niin ja näin, mutta 1,5 v lääkettä (armour)ja lämmöt on ollut ok puolisen vuotta ja tooodella paljon parempi olo kaikin puolin.


Mielenkiintoista. Mitenkäs kortisolit?

Voiko tuon lukea niin, että sulla on ollut kilpparivaje jo 35 vuotta, josta olet karpannut n. 5 vuotta, ja 1,5-2 vuotta sitten sulle tuli ongelmia (eli n. 3 vuotta karppauksen aloituksen jälkeen), joiden takia päädyit vaihtamaan kilpparilääkkeen sellaiseen, joka sisältää suoraan T3:sta?

Oletko miettinyt sellaista mahdollisuutta, että karppaus olisi voinut vaikuttaa tuohon pari vuotta sitten tapahtuneeseen juttuun? Siis mietin vaan, kun mulla ekat oireet alkoi n. 3 vuotta aloituksen jälkeen. Ja lisämunuaisongelmat voivat vaikuttaa juuri niinpäin, että vaikka T4-tasot pysyvät samoina(tai jopa nousevat), niin T3-tasot laskee. Tosin mahdoton sanoa onko tuo sun ongelma sellainen, joka olisi tehnyt niin.

En yritäkään leikkiä kilppariasiantuntijaa ja olen näistä jutuista lukenut kunnolla vasta pari kuukautta, joten käytännössä se mitä olen tässä ketjussa yrittänyt sanoa on suoraan noiden kirjoja kirjoittaneiden asiantuntijoiden mielipiteitä. Mikä se oikea syy noiden hiilarimäärien taustalla on, on mun omaa tulkintaa sen perusteella mitä olen kirjoista ymmärtänyt.

Joka tapauksessa sekä Diana että Valerie yhdistävät kilppariongelmat ja lisämunuaisongelmat yhdeksi vyyhdeksi kirjoissaan, joten ne lienevät suhteellisen yleinen parivaljakko. Lisäksi tämä ongelma on siitä ikävä, että lisämunuaisen kuormittaminen tuntuu hyvältä ja vaurioita on vaikea huomata ennenkuin ne ovat jo pahoina.

Tuliko sulle lisähiilareista tykytystä heti karppauksen alusta alkaen, vai vasta nyt parina viimeisenä vuotena?
Viesti Lähetetty: 2009-08-12 09:05:30
  Viestin otsikko:  Re: korkea kolestroli ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kysyisin:  Vastaa lainaamalla
^^misukisu avattaressa seisoo 2004, niin siitä asti :D
Tein mdd:n ressitestin ja ei se hyvin mennyt. DHEA ja DHEA/kortisoli oli ylärajaan kaksin kertaiset. Siihen aikaa lämmöt oli aamulla 36 ja rapiat ja liikunnan jälkeen 35.5. Tuohon aikaan en enää voinut kyllä liikkuakkaan, kun meni vointi 2 vkossa alamäkeen. Nyt liikkuminen on, niin ja näin, mutta 1,5 v lääkettä (armour)ja lämmöt on ollut ok puolisen vuotta ja tooodella paljon parempi olo kaikin puolin.
Viesti Lähetetty: 2009-08-11 15:55:45
  Viestin otsikko:  Re: korkea kolestroli ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kysyisin:  Vastaa lainaamalla
Niinkuin sanoin, niin kaikille ei välttämättä tule tuota ongelmaa. Käytännössähän se on lisämunuainen, joka ongelman varsinaisesti aiheuttaa. Kilppari ja lisämunuainen vaan ovat aika tiukassa linkissä ja usein ongelmat toisessa aiheuttavat ongelmia siinä toisessakin.

Mullahan itsellä ei kilppariongelmaa ole, vaan pelkästään lisämunuainen prakaa ja sitäkautta olen joutunut perehtymään asiaan. Sain 3 vuotta karppailla ihan rauhassa ennenkuin mitään huomattavia oireita edes tuli. Ja nämä pahemmat alkoi vasta 5 vuoden karppailun jälkeen.

ninni74 kirjoitti:
Tuskin tulee syötyä 150 g hiilreita pvässä tai edes 100 g, mutta tulee paska olo ja pumppu hakkaa ihan pölijänä jos ruualla tulee "normaalia" enemmän hiilareita ja varsinkin jos on enempi "jauhomössöä".

Ainakin mulla se hiilari"raja" on aika tiukka, en voi minäkään syödä jauhomössöjä tai sokeria, muuten tulee noita samantyyppisiä ongelmia kuin sullakin. Mutta mulle tulee samantyyppistä oiretta myös liian pienillä hiilareilla (<100g). Kasvislähtöiset (sisältäen peruna+porkkana) hiilarit on käytännössä ainoat "toimivat", tosin siedän jonkin verran myös hapatettua kauraa ja sushiriisiä.

OD-lääkäri antoi sellaisen hyvän vinkin, että mittaa ketostixillä ketot 2-3 tuntia viimeisen aterian jälkeen illalla. Jos sokerisäädöissä on jotain ongelmaa, niin sen pitäisi näkyä siellä. Itse olen vielä 100g hiilareilla illalla selvästi ketoosissa.

Lisämunuaisen kunnon tsekkaamiseen on MDD:llä ASI-testi, jonka perusteella voi katsoa mikä tilanne itsellä tuossa suhteessa on. Kuten sanottua, on mahdollista, että on kilpparivajis, joka ei vaikuta lisämunuaiseen ja sitä kautta tilanne voi olla erilainen.

Kauanko Ninni oot karppaillut? Muistelen että säkin olet tehnyt ASI-testin, mitä se näytti?
Viesti Lähetetty: 2009-08-11 12:06:48
  Viestin otsikko:  Re: korkea kolestroli ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kysyisin:  Vastaa lainaamalla
^^ En tiiä, mutta mulla on tää tauti ollut 35 v ja millään en ole voinut, niin hyvin ikinä kuin karpilla. Olin toki 20 g hiilareilla vain sen muutaman kk, että pääsi pois siitä sokeri addiktiosta. Tuskin tulee syötyä 150 g hiilreita pvässä tai edes 100 g, mutta tulee paska olo ja pumppu hakkaa ihan pölijänä jos ruualla tulee "normaalia" enemmän hiilareita ja varsinkin jos on enempi "jauhomössöä".

Tuskin kannattaa edes ehdottaa, että ne joilla on kokemusta tuosta hiilari määrästä/kilppari ongelmista kirjoittaisivat kokemuksia, kun tyyli on kuitenkin, että mulla ja mun tutuilla on ihan sama mitä syö ei sillä ole mitään merkitystä mihinkään.. :mrgreen:
Viesti Lähetetty: 2009-08-11 11:01:37
  Viestin otsikko:  Re: korkea kolestroli ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kysyisin:  Vastaa lainaamalla
Kiitos els, ja tosiaan tuohon suosittelijoiden listaan voi lisätä vielä vanhoja pitkään Atkinsin klinikalla työskennelleitä henkilöitä.

Mikäli olen käsittänyt lukemani oikein, niin pohjimmainen syy korkeampien hiilarien taustalla on se, että kilpirauhasen toimintahäiriöt(vaje) vaikuttavat aineenvaihduntaan (ainakin välillisesti) niin, että elimistön on vaikea ylläpitää energiatasapainoa ja sokeritasapainoa itsekseen.

Sellaiset maksan peruskonversiot, kuten sokerin tuotanto aivojen tarpeisiin ei välttämättä tuollaisessa tilanteessa toimi kunnolla. Siksi ne aivojen, selkäytimen, punasolujen ja muiden pelkästään sokerilla(tai ketoilla) käyvien kudosten tarvitsemat sokerit on syötävä. Tietysti ne käyvät ketoillakin, mutta siinä elimistö rasittuu vaan lisää ja ongelmat pahenevat.

Mutta ongelma ei ole pelkästään kilpirauhaslähtöinen ja kaikilla elimistö ei mene tuohon "aineenvaihdunnalliseen pullonkaulaan". Mutta itse en ottaisi riskiä. 150g hiilareita on vielä ihan kelpo karppia, vaikka teoretisoiden ei olekaan ihan "optimaalinen". Mutta joskus vaan ei voi valita sitä optimaalista vaihtoehtoa, jos oma keho ei tue sitä valintaa. Se kuitenkin päättää polttoaineen, me vaan yritämme makroilla ohjailla valintaa.
Viesti Lähetetty: 2009-08-11 10:16:41
  Viestin otsikko:  Re: korkea kolestroli ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kysyisin:  Vastaa lainaamalla
Misukisun puolesta: Ei ole virallisterveellinen (kuka siellä suosittelisi noin alhaisia hiilareita?!?).

Se on mm Schwartzbeinin ehdotus tuolla tavoin rikki oleville, ja samanlaisista "aivohiilareista" hoitona puhuu jopa Kwasniewski, ainakin nuoremmille ja taaskin tuolla tavoin ongelmaisille. Kumpikin ovat lisäksi tiukasti kilpparivaivaiseten miinuskaloreita vastaan, jos olen ymmärtänyt asian oikein... eli tuo (enintään) 150g on osa 2000+ kalorin päiviä eikä millään kitukuuria. Eli prosenteissa silti alle 25%, ja yhdistettynä valkuaisen kohtuulliseen (ellei suorastaan niukkaan) käyttöön, pääosa energiasta saadaan edelleenkin tiukasti rasvasta.

Misukisu vahvistanee/korjannee?
Viesti Lähetetty: 2009-08-11 06:59:49
  Viestin otsikko:  Re: korkea kolestroli ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kysyisin:  Vastaa lainaamalla
misukisu kirjoitti:
Viime aikoina lukemani lähteet suosittelevat kilpirauhasongelmista kärsiville n. 150 g hiilihydraattia päivässä. Lisäksi ehkä kannattaisi mittauttaa T3-tasot ja varmistaa että kilpparilääkitys on kunnossa. Mutta siinä tosiaan varmaan paremmat neuvot saa kilpparifoorumilta.


Onko tarkempaa tietoa tuosta hiilihydraattimäärästä? Lähinnä siis kiinnostaisi tietää miksi juuri 150g, eikä esimerkiksi vähemmän? Vai onko tämä 150g nyt jokun ns. virallisterveellisen tahon suositus?
Viesti Lähetetty: 2009-08-11 00:10:44
  Viestin otsikko:  Re: korkea kolestroli ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kysyisin:  Vastaa lainaamalla
En ole nähnyt hiilarimääristä mitään missään. Minkään (tk)lääkärin en ole kuullut suosittelevan mitään hiilari rajoitusta.

Kaipa se sama määrä hiilreita käy, kun karpille yleensä...
Tuijakoo kertoo: viewtopic.php?f=17&t=40110&start=15

Tuota ketjua lukiessani osui silmään, kun onnenpotkusta ei hlö ollut vielä aloittanut kilpparilääkitystä ja pääsi pelkällä sapuskalla (?) kuntoon. Tämähän onnenpotku ei koske kaikkia, koska on erilaisia vajaatoimintoja olemassa ja muutaman kuukauden koelääkityksellä ollessa voi vielä palata aikaan ilman lääkettä tai jotku onnekkaat on ollut lääkityksellä hetken ja tulevat (ainakin hetkellisesti) toimeen ilman lääkettä. Mikä on todella hyvä, koska parempi jos ei ole minkään lääkkeen "orja".

Itse, kun muutan armouria 15 mikroa (!!!) eli 1/4 osa 60 mikrosta lääkettä joudun totaaliseen koomaan ja nukun päikkäreitä 2-3 krtaa pvässä 2-4 h putkeen yöunten lisäksi. Luulen, että millään en tule toimeen ilman lääkettä. Lääkkeen kun aloitin kroppa VAATI sitä lisää ja jouduin nostamaan lääkettä nopeammassa tahdissa, kun oli aikomus. Lääkkeen nosto tarve tuli selväksi esiin, kun niska meni jumiin ja pää hautoi kamalaa kipua tulevaksi ja monta kertaa testasin nostoa 15 mikrolla ja pään särky ja niska jumi meni ohi hetkessä. Niinpä oli aika kivuton löytää oikea lääkemäärä.

Jos on aivolisäkeperäinen vajis (tsh ja matala t4v) luulen, että lääkkeen jättö on aika vaikeaa. Pieni pelkkä tsh:n nousu varmaan taittuu oikealla ruualla/vajisvitskuilla.
Viesti Lähetetty: 2009-08-03 19:28:04
  Viestin otsikko:  Re: korkea kolestroli ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kysyisin:  Vastaa lainaamalla
Vajaatoimintaa koskee. Liikatoiminnasta en tiedä mitään.

Eri kirjoissa on erilaiset suositukset.

Schwarzbein sallii melkein kaikki lähteet (gluteenirajoitus) kunhan raaka-aine on mahdollisimman luonnollisessa muodossaan ja vielä suosittelee, että ainakin osa olisi nopeaa hiilaria.

OD:ssa taas suositaan kasviksia (sis perunan), mutta myös esim. kuivatut hedelmät ja tumma suklaa sallitaan vaikka niissä onkin fruktoosia. Kasvisten olomuodolla ei tällä dieetillä ilmeisesti ole niin väliä, joten esimerkiksi tomaatti/porkkanamehulla saa hiilareita kasaan jos muuten ei meinaa saada alas.

Valerien kirjaa en ole lukenut, mutta Tibbie on kirjoittanut siitä kirja-arvostelupuolelle.
Viesti Lähetetty: 2009-08-03 19:20:41
  Viestin otsikko:  Re: korkea kolestroli ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kysyisin:  Vastaa lainaamalla
misukisu kirjoitti:
Viime aikoina lukemani lähteet suosittelevat kilpirauhasongelmista kärsiville n. 150 g hiilihydraattia päivässä.


Mistä lähteistä tuo 150g olisi paras ottaa?
Viesti Lähetetty: 2009-08-03 17:20:12
  Viestin otsikko:  Re: korkea kolestroli ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kysyisin:  Vastaa lainaamalla
misukisu kirjoitti:
Viime aikoina lukemani lähteet suosittelevat kilpirauhasongelmista kärsiville n. 150 g hiilihydraattia päivässä. Lisäksi ehkä kannattaisi mittauttaa T3-tasot ja varmistaa että kilpparilääkitys on kunnossa. Mutta siinä tosiaan varmaan paremmat neuvot saa kilpparifoorumilta.

Koskeeko tuo 150g vain vajaatoimintaa vai myös liikatoimintaa?
Viesti Lähetetty: 2009-08-03 14:21:55
  Viestin otsikko:  Re: korkea kolestroli ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kysyisin:  Vastaa lainaamalla
^^ meinasin tulla sanoaman ihan samaa asia kuin Misukisu :)

muoks. siis en tuosta hh suosituksesta tiedä mitään, vaan tuosta kolesterolista :mrgreen:
Viesti Lähetetty: 2009-08-03 13:36:02
  Viestin otsikko:  Re: korkea kolestroli ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kysyisin:  Vastaa lainaamalla
Niinkuin ninnillekin, mulle pisti silmään tuo kilpparivaje otsikossa. Silloin kolesteroli ei aina käyttäydy ihan normaalisti.

Seuraava on lainaus Emman blogista (Plant poisons & rotten stuff)

Lainaa:
Cholesterol is the precursor to all adrenal hormones. High cholesterol levels indicate to me that the adrenal glands are not converting the cholesterol into pregnenolone, and then onto DHEA, progesterone, cortisol and so on. This may simply be because the body’s metabolism has been lowered to the point where the enzymic reactions are not taking place as quickly as they should be, due to a lack of T3. This creates a vicious cycle, in which a lack of cortisol means T4 cannot be converted to T3 and the T3 can’t be utilised, and a lack of T3 prevents the production of adrenal hormones.


Eli siis kolesteroli on raaka-aine lisämunuaisen tuottamille hormoneille. Kolesterolitasot voivat nousta, jos lisämunuaiset eivät konvertoi kolesterolia pregnenoloniksi, siitä DHEA:ksi, progesteroniksi, kortisoliksi jne. Tämä voi johtua siitä, että aineenvaihtunta on laskenut tasolle, jossa entsyymireaktiot eivät enää toimi niin nopeasti kuin niiden pitäisi, koska T3:a ei ole tarpeeksi. Samalla tuosta syntyy syöksykierre, koska liian pienet kortisolitasot estävät T4:n konvertoinnin T3:ksi. T3:n puute taas vuorostaan estää kortisolintuotantoa.

Viime aikoina lukemani lähteet suosittelevat kilpirauhasongelmista kärsiville n. 150 g hiilihydraattia päivässä. Lisäksi ehkä kannattaisi mittauttaa T3-tasot ja varmistaa että kilpparilääkitys on kunnossa. Mutta siinä tosiaan varmaan paremmat neuvot saa kilpparifoorumilta.
Viesti Lähetetty: 2009-08-03 13:22:21
  Viestin otsikko:  Re: korkea kolestroli ja kilpirauhasen vajaatoimintaa, kysyisin:  Vastaa lainaamalla
1ritva kirjoitti:
miten rasvan käyttö onnistuu, jos kolestroli nousee kaiken aikaa?

Onko teillä tietoa tutkimuksista?

Hei, jotain alustavia vastauksia voisit saada Karppauswikistä, voisit aloittaa lukemalla vaikka noista rasvoista. Keskeisiä tutkimuksia on listattu siellä jonkin verran, lisää karppilinkeissä ja jossain määrin myös Periskoopissa.

Edit: Huomasin ettei ainakaan äkkinäiselle löydy kovinkaan helposti rautalankamallia lipoproteiini-kolesteroli-sekaannuksesta, esim. wikin kolesteroli-osio ei puhu siitä mitään. Onko jossain ketjussa valmiina jotain selväkielistä yksinkertaistusta jonka voisi copypastettaa tuonne wikiin?
Viesti Lähetetty: 2009-08-03 12:43:21

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Hyppää:  
cron
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)